Metsästä voi vieläkin löytää kantarelleja

Metsästä löytyvät sienet eivät ole isoja, mutta täysin syömäkelpoisia.

Suppilovahveroita kuvattuna Siikaisissa vuoden ensimmäisenä päivänä. Kuva: Pekka Korhonen

Lämmin ja leuto talvi on tuonut sienet takaisin metsiin. Havaintoja muun muassa suppilovahveroista ja kantarelleista on tehty esimerkiksi Siikaisissa sekä Kakskerrassa.

- Ne kuuluvat näihin, jotka myös sinnittelevät pitkään viileinä aikoina.  Jos kelit ovat plussan puolella, niin suppilovahveroita sekä kantarelleja voidaan tavata, kertoo Turun Sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen.

Leuto talvi ei kuitenkaan ole parasta aikaa sienille. Suuresta suppilovahverosaaliista saa vain unelmoida.

- Silloin on sienten kulta-aikaa, jos on vettä ja yli plus kymmenen astetta, niin silloin menee paremmin. Kyllä täällä yksittäisiä sienten itiöitä tulee tähänkin aikaan vastaan.

Kantarellien ja suppilovahveroiden lisäksi lähimetsästä voi bongata vaikkapa oranssirouskuja, talvijuurekkaita sekä erilaisia sienirihmastoja maatuvien lehtien pinnoilta.

Talvisieniä voi syödä

Talvella löytyneitä sieniä käsitellään Issakaisen mukaan aivan samalla tavalla kuin syksylläkin.

- Jos sienen laji on varmuudella tunnistettu, on käsittely sama vuodenajasta riippumatta.

Lumen altakin löytyneen sienen kelpaa laittaa vielä paistinpannulle, jos se on kimmoisa ja hyvässä kunnossa. Ruskettunutta tai mustunutta sientä ei kannata enää ruoaksi kerätä.

Sienestys on hyvä harrastus vuoden ympäri, vaikka sieniä ei matkaan tarttuisikaan.

- Ihan ulkoilun, raikkaan ilman ja luonnon monimuotoisuudesta nauttimisen muodossa voi sienestää kaikkina vuodenaikoina. Aina voi seurata luonnon ihmeitä ja puiden lahoamista, muistuttaa Issakainen.

Siiri Arffman