1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elintarviketalo Snellman siirtyi naisjohtajan aikakauteen

Kauppatieteiden maisteri Leena Laitinen on ensimmäinen nainen pietarsaarelaisen Snellman-konsernin johdossa. Elintarviketieteitä opiskellut Laitinen on työskennellyt parikymmentä vuotta kaupan alalla, S-ryhmän johtotehtävissä. Haaveena on pitkään ollut työ elintarvikealalla. Nyt sellainen löytyi elintarviketalon konsernijohtajana.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Leena Laitisen konsernijohtajuus alkoi vuodenvaihteessa. Työ teollisuuden palveluksessa on hänelle uusi aluevaltaus. Aikaisemmasta työstä S-ryhmässä on Laitisen mukaan hyötyä.

– Siitä on varmasti sellainen hyöty, että asiakasnäkökulma ja kuluttajien arjen ymmärtäminen ovat minulle tuttuja. Nyt tulen katsomaan toiselta puolelta pöytää tätä asiaa, teollisuudesta ja tavarantoimittajan näkökulmasta. Snellmanin liiketoimintaosaamisen ja minun vähittäiskauppaosaamiseni yhdistäminen on varmasti hyödyllistä, visioi tuore konsernijohtaja.

Juankoskelta kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri on työskennellyt pitkään S-ryhmässä erilaisissa johtotehtävissä. Työ vei Viroon asti, ensin toimitusjohtajaksi, sitten maajohtajaksi.

Lihatalosta elintarviketalo

Nyt johdettavana on konserni, jonka pääpaikka on Pietarsaaressa. Toimintoja on Suomessa usealla paikkakunnalla, muun muassa Keravalla. Snellman toimii myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Työntekijöitä Snellmanilla on runsaat 1000, joista yli 700 Pietarsaaressa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2012 runsaat 264 miljoonaa euroa.

Snellman tunnettiin aiemmin lihatalona. Vuosien varrella mukaan on lihanjalostuksen lisäksi tarttunut myös valmisruokien ja koiranruokien valmistus. Yhtiössä tehdään myös panineja sekä muun muassa kastikkeita ja pakasteita.

Viime vuosina Snellman on kasvanut ja investoinut. Esimerkiksi 2012 vuoden aikana investoitiin yli 25 miljoonalla eurolla. Konsernijohtajan mukaan tulevaisuudessa uskotaan edelleen kasvuun kaikilla viidellä liiketoiminta-alueella. Kasvua on löytynyt myös ulkomailta.

Vaikka onkin kansainvälisiä virtauksia, on hienoa, että oman maan makujälki ja makukulttuuri ovat tunnistettavissa näistä ruuista

Tammikuussa yhtiö on järjestellyt toimintojaan uusiksi kotipaikassaan Pietarsaaressa. Tehdastilat tyhjenevät kokonaan keskustassa Skatassa. Vanhojen tilojen jatkosta ei ole vielä päätöksiä, mutta kaikki tuotanto säilyy edelleen, nyt vain Kuusisaaren tuotantolaitoksilla.

Erilaiset makutottumukset kunniaan

Snellman tekee valmisruokaa Suomen lisäksi myös Ruotsissa. Siellä tuotteita tarjotaan sikäläisille markkinoille Carolines Kök -tuotenimellä. Uusi konsernijohtaja on maistellut yhtiönsä tuotteita kummassakin maassa ja toteaa, että makutottumukset ovat erilaisia.

– Kuluttajien makutottumukset ovat erilaiset Suomessa ja Ruotsissa. Tuotevalikoimassamme painottuvat erityyppiset tuotteet eri maissa. Mausteissa on eroa sekä suolankäytössä. Ruotsissa myydään tiettyä pie-tyyppistä piirasta, joka siellä on hyvin suosittu juhlapöydän syöminen. Meillä Suomessa kyseisiä tuotteita syödään vähemmän.

Leena Laitisen mielestä eri kulttuurien väliset erot ovat ymmärrettäviä ja niitä on hyvä vaalia.

– Ruoka on osa kunkin maan kulttuuriperintöä. Vaikka onkin kansainvälisiä virtauksia, on hienoa, että oman maan makujälki ja makukulttuuri ovat tunnistettavissa näistä ruuista, luonnehtii Laitinen.