Vahva kruunu sataa rajakaupan laariin - toistaiseksi

Lapin kauppakamarin kauppa- ja rajakauppavaliokunnan puheenjohtaja, kauppias Jukka Lakkapää uskoo vahvan kruunun tenhoon.

talous
Kuvassa kyltti euron kurssista kauppaliikkeen ikkunassa Torniossa.

Lapin kauppakamarin kauppa- ja rajakauppavaliokunnan puheenjohtaja ja kauppias Jukka Lakkapää myöntää, että tällä hetkellä suomalaisilla on mittava etu kaupankäynnissä ja asiakkaita saadaan hyvin liikkeelle.

– Toki näinä talouden aikoina ei kannata ruveta mestaroimaan ennustuksilla, mutta euron noteeraus kruunuun nähden pitää kaupan vilkkaana Suomeen päin, kauppias miettii.

Kruunu virtaa taas Suomeen päin

Lapin kauppakamarin kauppa- ja rajakauppavaliokunnan puheenjohtaja ja rajakauppias Jukka Lakkapää kommentoi kruunun kurssin vaikutusta kaupankäyntiin. YLE / Juha Peltoperä

– Mie ajattelen aina ruunun kurssin siltä kantilta, että paljonko se kustantaa euhron nähen. Nyt se taitaa olla aamulta semmonen 8,8 tai 9,0, laskee rajakauppias.

Lakkapään mukaan kuluttaja ei juuri kurssien kymmenysosien perässä juokse, vaan valuuttamuutoksia katsellaan hieman laajemmin.

"Rajakaupan karkea kurssiraja menee kympissä"

– Jos se kurssi on kympissä, niin se on minun mielestä semmonen vedenjakaja rajakaupankäynnissä. Hyvin otollinen noteeraus meän kannalta, hoksauttaa kauppias Lakkapää. Eikä siinä vielä kaikki.

"Tavarahankinnat Suomesta Ruotsinkin liikkeisiin"

Otollisessa tilanteessa ollaan myös tavaroiden hankkimisen osalta.

– Pari vuotta sitten, kun kurssi oli kahdessatoista kruunussa, niin meidänkin konsertin ostokanavat muuttuivat radikaalisti. Tämän päivän kurssilla tavaravirrat käyvät liikkeissämme Suomesta Ruotsiin. Jopa 80 prosenttisesti, sanoo Jukka Lakkapää.