Pakkassäällä Turussakin olisi nyt metrin korkuiset hanget

Viime joulukuussa Artukaisten mittausasema mittasi 77 millimetriä vesisateita.

luonto
Lumihanki.
Tuiskutaidetta.Unto Ollikainen, Äänekoski

Turun Artukaisten mittausaseman mukaan joulukuun alun jälkeen Turussa on satanut yli 105 millimetriä vettä. Mikäli vesi oilsi satanut maahan lumena, Turun seudulla kinokset olisivat yli metrin korkuisia.

- Tässä voi käyttää sellaista nyrkkisääntöä, että milli vettä vastaa senttiä lunta. Joulukuussa vettä on tullut 77 milliä ja nyt tammikuussa jo 28 milliä, kertoo meteorologi Asko Hutila.

Viime joulukuu oli Varsinais-Suomessa vetinen, muttei poikkeuksellinen. Joulukuussa Turun alueella sataa vettä keskimäärin noin 70 millimetriä.

- Tammikuun alku on tietysti ollut aika räväkkä, jatko on vielä arvoitus. Säätyyppi on ollut tällainen, että lauhaa ilmaa on pukannut tuolta lounaasta koko ajan tänne Suomeen. Se on yleensä myös kosteaa talvella, kun se sieltä meren yli tulee, Hutila sanoo.

Talvi hiipii Lounais-Suomeen viikonloppuna

Viikonvaihteeksi säätiedot ennustavat pakkasta Lounais-Suomen alueelle.

- Ainakin eteläisen Suomen osalta sateita on luvassa. Sade kyllä vääjäämättä muuttuu lumeksi kun sää kylmenee. Kyllä sitä todennäköisesti tulee jonkun verran niille alueille, missä sitä ei ole ollut vielä, Hutila arvioi.

Hutilan mukaan on epätodennäköistä, että pitkä lauha jakso jatkuisi enää tämän jälkeen.

- Vaihteluahan talvisäässä esiintyy luonnostaankin, mutta tällainen suursäätilanmuutos ei ilmeisesti enää tule.