1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Viron poliisi yllätti: Etänä seuratun varastetun tietokoneen seikkailu päättymässä onnellisesti

Syksyllä 2012 varastettiin riihimäkeläisestä mainostoimistosta tietokone, jonka väärinkäyttöä entinen omistaja katseli pilvipalvelun kautta etänä. Lopulta Viron poliisi nappasi Suomesta anastetun koneen haltuunsa. Tapahtumaketju aiheutti kiivastakin keskustelua palvelusta ja etäkatselun laillisuudesta.

Antti Paulinin varastettu työtietokone jatkaa elämäänsä Pärnun seudulla Virossa. Paulinin onneksi hän sai tyhjennettyä koneensa muistin etänä. Kuva: Yle

Riihimäkeläisen Mainostoimisto Paroonimäen Moukarin palveluksessa työskentelevän art director Antti Paulin katseli loppusyksyllä 2012 voimattomana etäyhteyden päässä, kun virolainen perhe käytti häneltä aiemmin varastettua konetta. Suomesta lähetetyt viestit ja kehoitukset palauttaa kone eivät aiheuttaneet vastakaikua. Niinpä Paulin etänä tyhjensi ja lukitsi koneen.  

Paulin sai Facebookin kautta aputarjouksia koneen takaisin saamiseksi. Apua tarjosivat niin virolainen asianajaja kuin yksityishenkilötkin.  

Kanta-Hämeessä poliisii epäili, että varkaus on sen verran pieni, ettei se toisen maan poliisia juuri kiinnosta.

Virossa ja Venäjällä on myös Suomea vahvempi ”vilpittömän mielen suoja”. Se tarkoittaa, että jos koneen uusi omistaja on hankkinut koneen mielestään laillisesti ja toiminut vilpittömästi, poliisi ei asiaan puutu.

Poliisi ei toimita konetta Suomeen

Varastettu tietokone tuli seuraavaksi vastaan virolaiselta osto- ja myyntipalstalta. 

He ilmoittivat ottaneensa koneen haltuun omin keinoin

Antti Paulin

– Sain kesällä Pärnun poliisilta tiedon, että kone on löydetty osto- ja myyntipalstan kautta. Poliisi kysyi koneen sarjanumeroa ja halusi varmistaa, että kyseessä on sama kone. He ilmoittivat ottaneensa koneen haltuun omin keinoin, kertoo Antti Paulin.

Varastettu tietokone odottaa edelleen Pärnussa.  

– Kone on tosiaankin vielä Viron puolella. Poliisilta tuli ohje, että meidän pitäisi itse matkustaa Viroon ja ottaa kone haltuun. Tarkoitus on kyllä saada kone, kunhan työkiireiltä ehditään matkustaa sinne.

Etäkatselu laitonta?

Applen koneisiinsa tarjoama Icloud-pilvipalvelu etsi koneen ja mahdollisti sitä kautta koneen saamisen takaisin. Lähes kaikkiin verkossa toimiviin eri valmistajien tietokoneisiin ja älypuhelimiin vastaavanlaisia palveluja on tarjolla.

Tarina kadonneesta etänä omaa elämäänsä elävästä koneesta oli Yle Hämeen luetuin nettijuttu viime vuonna juuri asian mielenkiintoisuuden vuoksi. Kadonneen koneen ympärille syntyi keskusteluryhmiä muun muassa Applen omilla foorumeilla ja sosiaalisessa mediassa.

Yhdessä keskusteluryhmässä pohdittiin myös etäkäytön laillisuutta.

– Ihmettelen sitä. Kun kerroin poliisille, että pystyn katselemaan konettani etänä, sain ohjeet tutkia ja ilmoitella jos saan jotain selville. Poliisi sanoi, että sinun oma koneesihan se on.

Paulinin mielestä tällaiset palvelut ovat positiivinen asia. Se toki mahdollistaa myös salakatselun, jos ihminen ei tunne järjestelmiä tarpeeksi hyvin. Paulin pitää etäkäyttöä työtä helpottavana ominaisuutena sekä myös turvallisuustekijänä.

– Meillä töissä jokainen pääsee katsomaan omaa konettaan vaikkapa kotoa. Käytössä ovat myös saman valmistajan puhelimet, joissa on samat palvelut. Saamme tarvittaessa lukittua ja tyhjennettyä koneet ja puhelimet. Se on hyvä asia, koska koneilla on työasioita, jotka eivät saa levitä ulkopuolisten tietoon, Paulin perustelee.