Vintage-vaate vie aikamatkalle

Rovaniemen keskustassa Luna -Second Hand -liike erottuu alennusprosentteja kirkuvien näyteikkunojen keskellä kuin pieni keidas. Rovaniemellä on kasvava joukko asiakkaita, jotka kaihtavat uusien vaatteiden hankkimista ekologisista syistä tai yksilöllisen tyylin vuoksi. Lunassa on nähty myös riemukkaita aikamatkoja omaan lapsuuteen tai nuoruuteen, kun käteen sattuva kuosi tuo unohtuneita muistoja mieleen.

vaatteet
Tiina Pennanen
Tiina Pennanen ympäröi itsensä nostalgiallaAatu Seitamo / Yle
Tiina Pennanen
Tiina Pennasta haastattelee Anni Tolppi

Liikkeen omistaja Tiina Pennanen perusti Lunan kuusi vuotta sitten. Artenomi huomasi, että vaikka kaupunki on pullollaan kirpputoreja, laadukasta vintagea on vaikea löytää. Tiina määrittelee vintagen vaatteiksi ja asusteiksi, jotka on tehty ennen 70-lukua. Hän arvelee asiakkaiden arvostavan vanhan ajan nostalgiaa ja ekologista kuluttamista.

- Vanhemmat ihmiset muistavat kuinka heidän äideillään tai mummoillan oli samanlaisia vaatteita kuin täällä. Sovittamisen jälkeen monet huomaavat kuinka sama vaate pukee heitäkin. Osa haluaa erottua massasta ja pukeutua persoonallisesti. Monet asiakkaat eivät halua lisätä kuluttamista, vaan kierrättävät periaatteen vuoksi.

Vaatteen historia kiinnostaa

Tiina Pennanen kertoo tekevänsä töitä keskellä tarinoita.

- Täällä kuulee mahtavia juttuja. Yksi asiakas näki tutun kankaan ja muisteli kuinka hänen äitinsä oli ommellut hänelle ja sisarelleen mekon samasta kankaasta. Koulussa kaverit olivat kiusanneet sisaruksia. Usein ihmiset haluavat tietää keneltä vaatteet ovat tulleet, mutta sitä en kerro.

- Ymmärrän kyllä kuinka joku vanha ja hieno juhlamekko kiinnostaa. On mukava ottaa kolttu myyntiin, kun vaatteen tuoja muistelee nuoruuttaan. Eräs rouva sanoi juhlamekkoa tuodessaan, että tämä kolttu päällä pääsi aina tanssimaan.

Aina mieliyhtymät eivät ole positiivisia.

- Silloin tällöin saan myyntiin hautajaisvaatteita tai kuolleen läheisen vaatteita. Niiden pitäminen voi olla omistajille liian vaikeaa. Vanhoilla vaatteilla on aina ollut arvo jollekin ja sitä haluan kunnioittaa.