Hyppää sisältöön

Piskeiltä pääsy kielletty – Suomessa suhtaudutaan nihkeästi koiriin

Moniin Keski-Euroopan maihin verrattuna Suomi on melko nihkeä maa koirien suhteen. Siinä missä Saksassa koiran saa ottaa mukaan liki minne vaan, on jo pelkästään Mikkelin ydinkeskustassa kaksi julkista ulkoilmapaikkaa, joihin koiria ei saa viedä. Toinen on Kirkkopuisto ja toinen on tori.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Vuonna 2003 säädetyssä järjestyslaissa pykälä 14 antaa ohjeita koiran omistajalle tai haltijalle. Koira on pidettävä taajamassa kytkettynä ja omistajan on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopoluille. Uimarannoille, lasten leikkipaikoille tai torille toriaikana koirilla ei ole asiaa. Myöskään kunnostetuille laduille tai urheilukentille eivät koirat saa mennä edes kytkettyinä. Järjestyslain mukaan koiranomistajan on myös pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Tämän pykälän ulkopuolelle jäävät virantoimituksessa olevat koirat sekä esimerkiksi opaskoirat ja avustajakoirat.

Mikkelin keskustassa on torin lisäksi yksi julkinen puisto, johon koirilla ei ole asiaa. Kieltomerkki ja nurmialuetta kiertävät aidat kertovat, etteivät hännänheiluttajat ole tervetulleita Kirkkopuistoon.

- Kirkkopuiston yhdellä kulmalla on lastenleikkipaikka. Sinne ei koirilla ole asiaa järjestyslain mukaisesti. Mutta se onkin mystistä, miksi muualle puistoon ei saisi koiraa viedä, Mikkelin kaupungin puutarhuri Viljo Muuronen sanoo.

Muuronen arvelee, että kieltomerkit ovat jääneet Kirkkopuistoon siltä ajalta, kun tori oli remontin vuoksi evakossa parin vuoden ajan Kirkkopuistossa. Hänen mielikuvansa mukaan puistossa koiraa saa kyllä ulkoiluttaa muualla kuin leikkipaikalla.

Kirkkopuiston ja torin väliin samaan akseliin jää kauppakeskus Stella, jonka läpi kulkevalla katetulla käytävällä koirat saavat tepastella.

- Onhan tämä vähän hassua, että kaupunkiakselin molemmissa päissä koiraa ei saa kävelyttää, mutta akselin keskellä koira saa olla mukana. Voimassa olevassa asemakaavassa tämä kauppakeskuksen alue on yleistä katu- ja torialuetta. Ja koska koiria ei ole erikseen kielletty, niin kyllä se on silloin sallittua, kertoo Mikkelin kaupungin geodeetti Hannu Peltomaa.

Torikahvilaan koiran kanssa salaa

Pari vuotta sitten voimaan tullut elintarvikeasetuksen muutos sallii lemmikeille sisäänpääsyn ravintoloihin, jos ravintoloitsija näin haluaa. Tuoreena koiranomistajana geodeetti Peltomaa törmäsi ristiriitaan viime kesänä torikahvilassa.

- Mikkelin torilla pari torikahvilaa sallii koira-asiakkaat, mutta koska koiran kanssa ei torille saa mennä, joutuu rikkomaan sääntöjä, että kahvilaan pääsee. Niinpä puikahdin koirani kanssa torin takaa nurmialueelta kahvilaan, Hannu Peltomaa naurahtaa.

Kaupunkikeskustojen lisäksi ristiriitaisia paikkoja koiranomistajille ovat muun muassa hautausmaat. Hannu Peltomaa antaa kaksi esimerkkiä Mikkelin keskustan liepeiltä.

- Otavankadun eteläinen vanha hautausmaa on kaupungin omistama ja se on puistohautausmaa, joka ei ole enää aktiivikäytössä. Sen läpi kulkeminen koiran kanssa on kuitenkin kielletty kylteillä. Toisella puolella tietä oleva pohjoinen hautausmaa on seurakunnan omistuksessa, eikä siellä kieltomerkkejä ole. Tämä on jäänyt minulle vähän epäselväksi, saako siellä koiraa ulkoiluttaa. Ja ylipäätään nämä kieltomerkit, ovatko ne vain suosituksia vai miten niihin pitäisi suhtautua, Peltomaa pohtii.

Kaupungin puutarhurin mukaan eteläinen hautausmaa on samanlainen kaupungin omistama paikka kuin torikin, missä ei koirien ulkoiluttaminen ole sallittua,

- Kaupunki on katsonut, että se on sen tyylinen alue, ettei koiria tarvitse sinne viedä, vaikkei hautausmaa ole enää aktiivikäytössä, Viljo Muuronen kertoo.

Muuronen valottaa myös, ettei kaupungilla ole oikeutta sakottaa tai muuten rangaista kieltomerkkejä uhmaavia.

- Virkavalta tulkitsee erikseen, lähteekö sakottamaan jos koirakieltoa rikkoo. Minun tiedossa ei ole yhtään tällaista tapausta, eiköhän sitä lähtökohtaisesti ensin huomauteta asiasta, Muuronen sanoo.

Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle

Nihkeys jäänne menneisyydestä

Suomessa suhtaudutaan koiriin ylipäätään nihkeämmin kuin monessa muussa Euroopan maassa. Kun vaikkapa Saksassa ei ole tavatonta, että koira on mukana kirjastossa ja Ranskassa koirat ovat tervetulleita torille, on Suomessa hyvin tiukat säännöt karvaturreille. Osittain säännöissä on kyse historiasta. Kun koiraveroa ryhdyttiin keräämään 1800-luvulla korvaamaan vesikauhun aiheuttamia vahinkoja, on tuo vero säilynyt nykypäiviin, vaikkei taudinuhkaa ole ollut vuosikymmeniin. Samalla tavalla aikoinaan irrallaan juosseet, räksyttävät kulkukoirat vaikuttavat edelleen ihmisten asenteisiin.

- Meillä on kyllä koirakielteinen ilmasto ja uskon, että se on vanha kulttuurinen asenne. Mutta se on muuttumassa parempaan päin. Ei tarvitse mennä kuin Ruotsiin. Tukholmassa koiria on paljon katukuvassa, huomattavasti enemmän kuin Helsingissä. Minusta se kertoo siitä, että koirilla on Tukholmassa hyvä olla, heillä on paikkansa yhteiskunnassa, Mikkelin kaupungin geodeetti Hannu Peltomaa sanoo.

Hannu Peltomaa ei näe ongelmia koirien tuomisesta kaupunkien keskustoihin, ihmisten ilmoille.

- Sehän on omistajasta kiinni, kuinka siististi koira käyttäytyy. Ja myös nämä jätökset joista joka keskustelussa lopulta puhutaan, kyllä nekin ovat omistajan vastuulla. Asenteiden muutosta kaipaisinkin niin koirien omistajilla kuin koiriin negatiivisesti suhtautuvilla.

.
.