Kollajan tekoallashanke jakaa mielipiteet Pudasjärvellä

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on näyttänyt vihreää valoa uusille, tarkistetuille allassuunnitelmille. Luonnonsuojelijat eivät usko voimayhtiön suunnitelmiin eivätkä laskelmiin.

Kotimaa
Tuulikki Takalan mielestä allashanke toisi Pudasjärvelle työtä ja toimeentuloa.
- On kai sitä jappastu jo monta aikaa. Eihän se nyt niin paha asia ole!
Tuulikki Takalan mielestä allashanke toisi Pudasjärvelle työtä ja toimeentuloa. - On kai sitä jappastu jo monta aikaa. Eihän se nyt niin paha asia ole! Erno Selkosalmi / Yle

Uudelleen otsikoihin noussut Kollajan tekoallas jakaa Pudasjärven keskustassa satunnaisten ohikulkijoiden mielipiteet kolmeen yhtä suureen kasaan. Yllättävintä on, että joka kolmannella ei ole asiaan kantaa, vaikka Iijoen tekoaltaasta on taitettu peistä jo vuosikymmeniä.

Kauppareissulta tavatun Tuulikki Takalan mielestä alas toisi työtä ja toimeentuloa. Myös Jukka Puuruselle sopisi hyvin altaan rakentaminen.

– Se on sama vaikka tehtäisiin. Kuhan ei vaan ihmiset huku, mies naurahtaa.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän allasta puoltava näkemys on kaupungilla pantu merkille. Katri Riepulan mielestä taktiikka on väärä.

– Hän menettää äänensä nyt, Katri Riepula vannoo.

– Ei rakenneta. Meiltä kuivaa joki neljänkymmenen kilometrin matkalta, säestää Heimo Riepula.

– Turhaa sitä on taas kaivaa taas esille, kun on kerrankin saatu päätettyä, että ei, sanoo Seija Tuomaala.

Vesivoimasta tukea tuulivoimalle

Voimayhtiön mukaan vesivoimaa tarvitaan lisää esimerkiksi tasoittamaan tuulisähkön tuotantovaihteluja. Kollajan tekoallas jopa kaksinkertaistaisi Iijoen voimaloiden säätötehon. Altaan yhteyteen voisi rakentaa uuden vesivoimalaitoksen.

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Pirkko-Liisa Luhdan mielestä allasta on aina perusteltu kuhunkin ajankohtaan sopivimmilla syillä.

– Kaupitellaan ihmisille työllisyyttä, tuulivoiman säätövoimaa. Perusteenahan on voimayhtiön osakkaiden mahdollisimman suuret voitot, Pirkko-Liisa Luhta toteaa.

Natura-rajauksiin ei luoteta

PVO-vesivoima on pienentänyt noin viidenkymmenen neliökilometrin tekoallassuunnitelmaansa ja tehnyt siihen tarkennuksia Natura-vaikutusten minimoimiseksi.

– Uudessa suunnitelmassa ei käytännöllisesti katsoen ole muutosta tapahtunut, vaikka niin on yritetty väittää, arvioi Pirkko-Liisa Luhta.

Luonnonsuojelijoiden mielestä allas uhkaa Suomessa huonosti suojeltuja, harvinaisia tulvametsiä, joista suuri osa sijaitsee Pudasjärvellä.

– Luonnonsuojelupuolen asiantuntemus räikeästi ylikävellään, kritisoi Luhta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskusta.

Hallitusohjelmaan uusia suuria vesivoimahankkeita ei tällä vaalikaudella sisälly. Kollaja vaatisi esimerkiksi koskiensuojelulain muutoksen