Työhönvalmennus auttaa mutta töihin ei pääse

Kelan ja TE-hallinnon työhönvalmennuksen perimmäiset tulokset ovat jääneet vaatimattomiksi.

Kotimaa

Syrjäytyneiden työhönvalmennuksen hyödyt ovat jääneet vaatimattomiksi. Osallistujat kiittelevät valmennuksen yleisiä hyötyjä, mutta varsinaiseen päämäärään eli työllistymiseen tähtäävät tulokset ovat olleet vähäisiä.

Kelan ja TE-hallinnon työhönvalmennukseen osallistuneet ovat hyötyneet siitä, että elämänhallinta on parantunut, kunnollinen vuorokausirytmi on löytynyt ja sosiaaliset valmiudet ja erilaiset verkostot ovat vahvistuneet, selviää Lapin yliopiston ja Kuntoutussäätiön tekemästä tutkimuksesta.

Osallistujien mukaan puutteita on ollut muun muassa yksilöllisessä ohjauksessa, valmennuksen jälkeisessä tukemisessa ja jatkosuunnitelmien seurannassa.

Tilanteen kohentamiseksi pitäisi muun muassa selkiyttää työelämään liittyviä tavoitteita ja kohentaa valmennusta järjestävien yksilöllistä ohjaamista ja työn etsintää.

Työhönvalmennuksella on yritetty tukea eri lailla syrjäytyneiden työllistymistä ja paluuta töihin. Kelan valmennukseen osallistuneista valtaosa oli työvoiman ulkopuolella. Lisäksi osallistujista suuri osa oli vain perusasteen koulutuksen saaneita miehiä.

TE-hallinnon koulutukseen osallistuneista puolet oli vajaakuntoisia työnhakijoita ja puolet ns. vaikeasti työllistyviä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus