500 euron seteli kelpaa yhä – "käteisen käyttöä Suomessa ei syytä rajoittaa"

Työryhmä selvitti mahdollisuuksia rajoittaa käteisen käyttöä ja edistää sähköistä maksamista. Joissakin EU-maissa käteisellä ei voi maksaa 1 000–15 000 euron ostoksia.

talous
Henkilö laskemassa seteleitä.
Adrian Dennis / EPA

Suomessa ei ole tarpeen rajoittaa käteisen käyttöä. Kuluttajat voivat jatkossakin maksaa myös isot ostokset käteisellä. Tämä käy ilmi työ- ja elinkeinoministeriön johtaman työryhmän loppuraportista.

Työryhmä selvitti mahdollisuuksia rajoittaa käteisen käyttöä ja edistää sähköistä maksamista. Selvitys liittyi harmaan talouden torjumiseen, sillä suuri osa harmaasta taloudesta kulkee käteisenä rahana.

Työryhmän loppuraportissa todetaan, ettei suurten käteissummien kiellolla ole selkeää hyötyä harmaan talouden kitkemisessä.

Lisäksi Suomessa käteisen käytön ennustetaan muutenkin lähivuosina yhä vähenevän. Yli kolme neljästä maksaa päivittäistavaraostoksensa tavallisimmin kortilla ja lähes kaikilla suomalaisilla on käytössä maksukortti.

Joissakin EU-maissa käteisellä ei voi maksaa 1 000–15 000 euron ostoksia. Suomessa harmaata taloutta eli kassan ohi myymistä on havaittu ravintola- ja majoitusalalla sekä parturi-, kampaamo- ja kosmetologipalveluissa. Näillä aloilla ostokset ovat kuitenkin usein pieniä, joten ulkomaisen mallin mukainen suurten käteissummien kielto ehkäisisi harmaata taloutta vain vähän.

Kortilla maksamisen etu käteiseen rahaan verrattuna on muun muassa maksun jäljitettävyys, raportissa todetaan.