Pakkaskelit vaaraksi vastasyntyneille karhunpennuille

Lumenpuute ja vesisateet ovat liikuttaneet karhuja talviuniltaan Keuruun ja Ähtärin seudulla. Levoton talviuni ei ole nuorillekaan karhuille itsessään ongelma, mutta avopesiin syntyneet karvattomat karhunpennut voivat olla vaarassa viikonlopulle luvattujen pakkasten takia.

luonto
Pikkukarhu kiipeilee heti kun pääsee pesästä ulos.
Pikkukarhu kiipeilee heti kun pääsee pesästä ulos.Yle / Pasi Takkunen

Lumettomuus ja märät kelit ovat tuoneet hankaluuksia talviuniaan viettäville karhuille. Vesisateet ovat saaneet karhut vaihtamaan paikkaa kastuneiden pesien vuoksi, mutta varsinainen vaara syntyy alkavista pakkasista vastasyntyneille karvattomille karhunpennuille, kun lämmittävä lumipeite puuttuu.

– Synnyttävät naaraat saavat pentunsa näillä hetkillä. Naaraat ovat nyt rakentaneet niin sanottuja patapesiä, avonaisia kuoppia, joiden päälle pitäisi saada suojalumi. Nyt kun luvataan pakkasta, mutta ei lumisadetta, niin vaikeuksia tulee, arvioi Keuruun ja Ähtärin seudulla vuosia karhuja seurannut metsästäjä Jari Päivärinta.

Päivärinnan mukaan Suomessa ei ole juurikaan tutkimustietoa siitä, miten karhunpennuille käy lumettomana pakkasaikana.

– Meillä oli syksyllä melko tehokas metsästyskausi, ja nyt onkin se tilanne, ettei yhdelläkään synnyttävällä naaraalla ole pantaa. Emme siis pääse tutkimaan sen puolesta tilannetta keväällä nyt syntyneiden karhunpentujen suhteen, että selvisivätkö ne vai miten kävi, sanoo Päivärinta.

Syksy oli karhuille suotuisa

Metsästäjä Jari Päivärinta sanoo syksyn olleen hyvää aikaa karhuille – ne ovat saaneet energiavarannot täyteen, eikä energiaa ole vielä kulunut leudon talven takia. Talviunet uhkaavat kuitenkin katketa juuri vesisateiden takia, ja myös RKTL:n petotutkija Samuli Heikkinen kertoo karhujen nukkuvan nyt huonosti ja arvioi eläimiä olevan liikkeellä.

Tiheät taimikot ovat yleensä karhujen mieleen talviunipaikkojen suhteen, mutta esimerkiksi Keuruun alueella synnyttävät karhut tekevät Päivärinnan mukaan pesänsä yleensä ojan varteen.

– Siihen ei nouseva vesi yllä, ja se ainut vesi mikä tulee, tulee ylhäältä. Ei ole nyt karhuilla hääviä, mukavampi olisi nukkua lumen alla, pohtii Päivärinta.

Suomen karhukanta on viimeisimpien arvioiden mukaan tällä hetkellä noin 1500 yksilöä. Itäisen Suomen karhuista jopa kolmannes siirtyy talviunille rajan taakse Venäjälle.