Valelääkäri-tapauksen puinti jatkuu Lahdessa

Lahden sosiaali- ja terveystoimi on ollut tietoinen selvitystyöstä, mutta tieto Esa Laihon pidättämisestä tuli kaupungille torstai-iltapäivänä yhtä suurena yllätyksenä kuin muillekin.

Kotimaa
Esa Laiho.
Esa LaihoYle

Poliisi on pidättänyt Lahdessakin toimineen valelääkärin Esa Laihon tänään esitutkintaa varten epäiltynä kolmesta taposta. Tapauksista kaksi tapahtui Helsingissä ja yksi Lahdessa. Lahden kaupunginsairaalassa on oltu tietoisia siitä, että yksi epäilyistä koskee Laihon toimintaa Lahdessa.

- Lahdessa on tehty asianmukaista selvitystyötä. Selvittämisessä on tehty alun alkaenkin yhteistyötä sekä poliisin että Valviran kanssa. Kun yhteistyötä on tehty, niin ei tämä asia varsinaisesti yllätyksenä tullut, Lahden vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen johtaja Ismo Rautiainen kertoo.

Myös Lahden kaupungille tieto polisiitutkinnasta on tullut vasta nyt. Laiho toimi sekä pitkäaikaishoidossa että päivystysluontoisessa toiminnassa pidemmän aikaa. Hän oli hoitanut Lahden kaupungilla työskennellessään yhteensä nelisentuhatta potilasta.

- Tämä tieto on kuitenkin juuri saatu. Sovittiin, että poliisi tiedottaa tästä, joten henkilöstön kanssa ei ole voitu käydä keskusteluja. Tämänhetkinen tilanne kuitenkin kerrotaan henkilöstölle.

Rautiainen ei osaa vielä sanoa mahdollisista seurauksista. Hän ei itse ollut töissä Lahdessa, kun Laihon lääkäripalveluita päätettiin ostaa kaupunginsairaalalle.

- Ostoista on tehty selvitystyö ja tilintarkastustyö. Tässä vaiheessa tilanne on se, ettei toimenpiteisiin ole ryhdytty.

Lahden mittakaavassa tapaus on kuitenkin merkittävä, myöntää Rautiainen. Lopputuloksen selvittyä Laiho-tapaus otetaan uudelleen käsittelyyn kaupunginsairaalassa.

- Tärkeintä on nyt miettiä, miten vastaisuudessa toimitaan niin, ettei riskitilanteita syntyisi.

- Tämän tapauksen myötä valkeni, että näin voi todella tapahtua ja aina pitää olla varuillaan. Kun vastaisuudessa uusi työntekijä palkataan, hänen työskentelyään seurataan paremmin, Rautiainen toteaa.

Ensimmäisen kerran Laiho teki lääkärin vuoroja Lahden kaupungilla vuonna 2004. Hänen työskentelynsä päättyi joulukuussa 2009.