1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laiskuus voi pelastaa perennat pakkaselta

Yksi haravoi loppiaisena ja istutti kukkasipuleita, kun toinen perkasi saniaisia ja laittoi syreeninoksia maljakkoon. Lauha ja kostea talvi on sekoittanut niin luonnon kuin puutarhureiden rutiinit. Nyt kuitenkin viilenevä sää ilman kunnon lumisadetta uhkaa tehdä tuhojaan. Suurimmilta vaurioilta saattaa selvitä sellainen puutarha, jonka hoitaja ei ole ollut liian ahkera.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Pietarsaaren seurakuntapuutarhuri Seija Sjöblomin mukaan kovat pakkaset voivat olla katastrofi puutarhoille, joissa maa on nyt hyvin märkää. Ongelmia aiheutuu, kun märkä maa jäätyy eivätkä juuret saa happea. Myös lumen puute tuo haasteita.

– Maan jäädyttyä juurten päälle muodostuu pelkkä routakerros – ilman minkäänlaista suojaa. Ilman suojakerrosta pakkaset vaikuttavat erityisen syvälle, Sjöblom sanoo.

Parhain tilanne on sellaisella puutarhurilla, joka ei ole halunnut tai jaksanut leikata viimevuotisia lehtiä pois perennoista. Jos lunta ei ole, voivat lehdet tarjota apua.

– Kuolleet lehdet voivat antaa tarvittavaa suojaa, Sjöblom vinkkaa.

Sipulikukkien istuttaja saattaa pettyä

Kovien pakkasten iskiessä vaikein tilanne on niillä kasveilla, joihin on jo muodostunut isoja silmuja.

Kuolleet lehdet voivat antaa tarvittavaa suojaa.

Seija Sjöblom, seurakuntapuutarhuri

– Lauhan sään vuoksi osassa voi olla jo nyt paksuja silmuja. Näille yhtäkkiset pakkaset aiheuttavat vahinkoa, Sjöblom arvioi.

Osa ihmisistä on ottanut lämpimästä säästä kaiken irti ja istuttanut vielä esimerkiksi sipulikukkia. Uudelleen istutettu sipulikukka tarvitsee kunnollisen juurtumisajan ja tietyn määrän viikkoja viileyttä. Juurtuminen ajoittuu yleensä syksyyn, jolloin talvi on vielä edessä.

– Jos nyt istuttaa, viileyskausi ei välttämättä riitä. Se on siinä ja siinä. Pakkasasteita juurtuminen ei kuitenkaan mielestäni vaadi, Sjöblom sanoo.