Urbaanilegenda ei pidä paikkaansa Kainuun jätelajittelussa

Kainuussa liki 90 prosenttia seka- ja energiajätteestä saadaan käsiteltyä ja vietyä eteenpäin hyötykäyttöön. Kainuulaiset ovatkin oppineet kierrättämään hyvin, vaikka ovatkin epätietoisia siitä mitä kierrätetyille jätteille oikein tapahtuu.

tekniikka
Kauhakuormaaja lajittelee jätettä Majasaaressa.
Jarkko Remahl / Yle

Mitä lajitelluille kotitalousjätteille tapahtuu, kun ne haetaan jäteastioista? Moni arvelee niiden päätyvän lopulta yhteen ja samaan säilöön.

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Ekokympin toimitusjohtajan Jukka Oikarisen mukaan kyse on yleisestä urbaanista legendasta.

– Nykyisissä patteriautoissa on lokerot useammalle jätejakeelle eli sama auto voi ottaa kyytiin useampia jätejakeita eri lokeroihin. Vähän kauempaa katsottuna saattaa näyttää, että kaikki jätteet kipataan samaan kuormaan.

Oikarinen kertoo kainuulaisten oppineen kierrättämiseen hyvin. Se helpottaa työtä Majasaaren jätekeskuksessa, missä jätteitä lajitellaan edelleen moneen käyttötarkoitukseen. Loppusijoitukseen kaatopaikan penkalle päätyy nykyisen enää kymmenisen prosenttia jätteistä.

– 60 prosentista seka- ja energiajätettä syntyy niin sanottua kierrätyspolttoainetta, joka toimitetaan Kainuun Voiman energialaitokselle.

Jätteiden rumpuseulonta.
Seka- ja energiajätteen laitosmaisessa käsittelyssä käytetään rumpuseulontaa ennen tuuliseulontaa, jälkimurskausta ja magneettierotusta.Jarkko Remahl / Yle

– Saamme eroteltua myös metallijätettä, joka taas toimitetaan Kajaanin Romulle jatkokäsittelyyn. Noin kolmannes sekajätevirrasta on biohajoavaa materiaalia, joka kompostoidaan ja käytetään sitten maarakennusaineksena Majasaaressa, Oikarinen kertoo.

Valtakunnallisesti (siirryt toiseen palveluun) jätteistä 60 prosenttia arvioidaan päätyvän kaatopaikalle, kun tavoite on kerätä jätteitä materiaaleina talteen puolet ja hyödyntää kolmanne energiana. (Edu.fi, 11/2011)

Tonneittain jätteitä

Vuosittain Majasaaren jätekeskukseen tulee sekalaista yhdyskuntajätettä yli 14 000 tonnia. Oikarinen toteaa sen tarkoittavan tuhansia patteriautoja.

– Lisäksi tulee erilliskerättyä energiajätettä lähes 3 500 tonnia, yhteensä liki 18 000 tonnia.

Jätekontteja Majasaaren jätekeskuksen pihassa.
Jarkko Remahl / Yle

Kaatopaikalle päätyy muun muassa teollisuusjätteitä, rakennusjätteitä sekä asbestia.

Jätehuoltomääräyksissä on jopa vähän kiristetty lajitteluvelvollisuutta.

Jukka Oikarinen

– Sinne päätyy myös murskaus- ja seulontaprosessista erottuvia aineksia, jotka eivät mene energiavirran puolelle.

Oikarinen kertoo Kainuussa olevan jo pitkät perinteet energiajätteen erilliskeräykselle.

– Kajaanissa sitä on tehty jo 1990-luvun loppupuolelta lähtien. Ekokympin perustamisen myötä lajittelutehokkuutta on pyritty lisäämään. Jätehuoltomääräyksissä on jopa vähän kiristetty lajitteluvelvollisuutta, mikä tarkoittaa rivi- ja kerrostaloissa erilliskeräystä energiajätteille.

– Biojätteitä täytyy eritellä kaikissa kiinteistöissä, ja ekopisteverkostoa on laajennettu vuosi vuodelta. Näin hyötykäyttöastetta saadaan kasvatettua, Oikarinen sanoo.

Lisäys klo 6.29: Lisätty Edu.fi:n tieto valtakunnallisista kierrätysluvuista.