Hyppää sisältöön

Viime hetket kylvää nurmikko ennen pakkasia

Nyt kannattaa olla mattimyöhäinen tai tosivarhainen. Nimittäin syyskuussa tekemättä jäänyt tai ensi kevääksi suunniteltu nurmikon kylvö kannattaa tehdä juuri nyt. Torstaina iltahämyssä tai perjantaina päivänvalossa - kuitenkin ennen kunnon pakkasia.

Leuto sää on saanut muun muassa syreenipensaiden silmut vihertämään. Kuva: Jari Kosinen/Yle

Puutarhassa on nyt käsillä vihonviimeiset hetket tehdä syystöitä. Pitkään jatkunut leuto sää on saanut aikaan sen, että ennen paukkupakkasten tuloa ehtii vielä vaikka perustaa nurmikon.

– Jos on aikeissa perustaa nurmikon, niin vielä kun on lämmintä, heinänsiemen kannattaisi kylvää. Se olisi siellä jo odottamassa kevättä. Kun maa on tällainen kostea ja märkä, siemen imee siellä nesteitä. Se on nopeammin pinnassa kuin keväällä kylvetty siemen, kannustaa Seinäjoen kaupunginpuutarhuri Hannu Ojanen.

Mutta jos huomenna on pakkasta, onko kaikki silloin jo liian myöhäistä?

– Kyllä, jos maa vetää kovasti jäähän, mutta jos maa ei routaannu vaan hieman kohmettuu, niin vielä silloinkin kylvö onnistuu.

Toisaalta valmiin nurmikon kanssa kannattaa olla varovainen pakkasten tullessa.

– Kun nurmikolla ei ole lumipeitettä, ja tulee routa tai vaikka vain maa kuuraantuu, ja jos siinä kävellään, jäljet voivat näkyä vielä heinäkuussa nurmikolla.

Sipulikukat loistoon elokuussa

Entä kannattaako maahan vielä laittaa syksyllä kaappiin unohtuneet tulppaanien ja narsissien sipulit?

– Jos on sulaa, voihan ne sinne laittaa. Todennäköisesti ne kehittyvät kukkaan myöhemmin kuin syyskuussa istutetut sipulit, Hannu Ojanen myöntää.

Kasvien silmut vihertävät

Syksynomainen sää on saanut muun muassa syreenien ja herukoiden silmut vihertämään. Kasvien lehti- ja kukkasilmut eivät kuitenkaan ole kehittyneet niin pitkälle, että alkava pakkaskausi vaurioittaisi niitä.

– Eilen kiertelin muutamia puistoja läpi, mutta ei Seinäjoen seudulta löytynyt mitään sellaista, että paleltumisvaurioita olisi pelättävissä. Etupäässä syreenit ja herukat hiukan vihersivät, mutta eivät silmut mitenkään näyttäneet siltä, että ne olisivat voimakkaasti kehittymässä eteenpäin.

Pohjalaismaakuntienkin alueella ilmasto vaihtelee.

– Meri pitää rannikolla säätä syksyllä sisämaata leudompana. En ole tutustunut tarkemmin, onko rannikon kasvien silmut kehittyneet meidän aluetta enemmän. Olemme kuitenkin aika korkealla. Kylmät tuulet ovat rannikollakin estäneet kasvua.

Viikonlopuksi pohjalaismaakuntiin on ennustettu noin kymmenen asteen pakkasia. Puutarhurin mukaan pakkaset ovat toivottuja, jotta kasvit saavat viettää lepoaikaansa.

– Kyllä pakkanen hyvää tekee. Normaali talviaika kuuluu pohjoisen alueen kasveille.