Tunisian pääministeri eroaa

Hallitus suostui väistymään, jotta Tunisian levottomuudet saataisiin loppumaan. Arabikevään uudistukset alkoivat Tunisian mielenosoituksista kolme vuotta sitten, mutta kansalaiset ovat pettyneet oloihinsa.

Ulkomaat
Ali Larayedh
Ali LarayedhEpa / Mohammed Messara

Tunisian pääministeri Ali Larayedh eroaa. Hän vahvisti torstaina televisiopuheessa, että jättää eroanomuksensa presidentti Moncef Marzoukille iltaan mennessä.

Ero on osa islamistihallituksen ja maallisen opposition sopimusta, jonka tarkoituksena on rauhoittaa kuukausia kestänyt kuohunta. Larayedhin hallituksen tilalle on määrä perustaa siirtymäkaudeksi riippumaton virkamieshallitus.

Ensi viikolla tulee kuluneeksi kolme vuotta Tunisian mielenosoituksista, jotka aloittivat arabikeväänsä tunnetut kansannousut arabimaissa. Tunisiaa itsevaltaisesti johtanut Zine el-Abidine Ben Ali syrjäytettiin, mutta talouden taantuessa arabikevään muut hedelmät ovat jääneet paljon niukemmiksi kuin kansalaiset toivoivat.

Etenkin maan köyhissä keskiosissa on ollut rajuja mielenosoituksia. Tällä viikolla niissä on muun muassa sytytetty tuleen kaksi poliisiasemaa.

Perustuslaki hyväksyttäneen aikataulussa

Keskiviikkona Tunisiassa perustettiin riippumaton elin valvomaan seuraavia vaaleja. Se oli hallitsevan Ennahda-puolueen ehto hallituksen erolle.

Puolueen toinen ehto on ollut, että parlamenttiin jumittunut uusi perustuslaki hyväksytään suunnitellusti. Takaraja on ensi tiistai, arabikevään alkamisen kolmivuotispäivä. Hyväksyminen etenee edelleen hitaasti, sillä jokaisesta kohdasta äänestetään erikseen, mutta näillä näkymin takarajaa ei ylitetä.

Torstaina parlamentti hyväksyi lainkohdan, joka asettaa tavoitteeksi miesten ja naisten tasapuolisen edustuksen kaikissa vaaleilla valituissa elimissä. Se on osa linjaa, joka on Tunisissa jo itsenäistymisestä alkaen antanut naisille huomattavasti tasa-arvoa muihin arabimaihin verrattuna.

Lähteet: AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus