Maavoimien esikuntapäällikkö: "Maanpuolustustahto on vankoissa kantimissa"

Maavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Liikola ei ole huolissaan maanpuolustustahdon hiipumisesta. Liikolan mukaan puolustushalua uhkaa huono taloudellinen tilanne.

Kotimaa
Kaartin Jääkärirykmentin alokkaat vannovat sotilasvalan ja -vakuuden Helsingin Senaatintorilla.
Maija Saari / Lehtikuva

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan haastattelututkimuksessa on selvitetty kansalaisten mielipiteitä maanpuolustushalusta. Vuonna 2013 toteutetussa tutkimuksessa 71% vastanneista oli sitä mieltä, että suomalaisten olisi Suomeen kohdistuvan hyökkäyksen jälkeen puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Tulos on viisi prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisvuonna. Maavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Liikola ei silti ole huolissaan.

- Minusta tahto on vankoissa kantimissa. Toki muutaman prosenttiyksikön putoama huomataan ja sitä pohditaan, tekijänä voisi olla esimerkiksi taloudellinen tilanne.

Samankaltainen tulos on saatu vuonna 1991, jolloin koettiin myös taloudellisia vaikeuksia.

- Jos koetaan, että on jotakin puolustettavaa, niin silloin tahto on korkeammalla.

"Puolustuskyky on parempi kuin koskaan"

Maavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Liikola kehuu suomalaisia nuoria ja alokkaita fiksuiksi ihmisiksi. Hän ei ole huolissaan nuorten ihmisten arvoista tai ajatuksista.

- Kansallisuusaatteen jälkeen tulee mahdollisesti jotakin muuta, ajattelevatko tulevat sukupolvet sitten ehkä Eurooppaa, arvelee Liikola.

Juha-Pekka Liikola on maanpuolustushalun lisäksi tyytyväinen maanpuolustuskykyyn. Hänen mukaansa Suomen puolustuskyky on nyt parempi kuin koskaan aiemmin. Kalusteellinen tilannekin on Liikolan mukaan kohtuullinen.

Tulevaisuus arveluttaa silti maavoimien esikuntapäällikköä.

- Puolustuskyvyn rakentamiseen menee paljon aikaa, mutta se voidaan romuttaa nopeasti, toteaa maavoimien esikuntapäällikkö Juha-Pekka Liikola.