1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Yksi mies ja esineet kertovat mielisairaan tarinan

Islantilaisen kirjailijan Einar Már Guðmundssonin romaani Kaikkeuden enkelit on skitsofreniaan sairastuvan Paulin elämäkerta. Palkittu teos on käännetty 14 kielelle, siitä on tehty elokuva, kuunnelma ja näytelmä. Kainuulaiset ja pohjoiskarjalaiset muokkasivat yhteistuumin tarinan jälleen uuteen muotoon.

Perttu Hallikainen on ainoa näyttelijä Kaikkeuden Enkeleissä, joka kiertää ensi-illan jälkeen Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Kuva: Ia Samoil / Kajaanin teatteri

Kajaanin kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa 16. tammikuuta monologi Kaikkeuden Enkelit (siirryt toiseen palveluun). Monologi perustuu islantilaisen kirjailijan Einar Màr Gudmundssonin samannimiseen romaaniin, joka kertoo skitsofreniaa sairastavan Paulin elämäntarinan.

Monologin esittää Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä Perttu Hallikainen ja sen on dramatisoinut monologiksi ohjaaja Aino Kivi Joensuun kaupunginteatterista, joka myös ohjaa tämän Suomen kantaesityksen.

Perttu Hallikainen on halunnut tuoda Kaikkeuden enkelit näyttämölle jo kymmenen vuotta**. **Alkujaan Hallikainen ihastui romaanin kieleen ja sen esittämään maailmaan.

Gudmundsson kirjoitti teoksen psyykkisesti sairastuneelle veljelleen. Myös Hallikaisella on vahva henkilökohtainen side tarinaan.

- Ajattelin, että tästä saisi esityksen ja muutama vuosi sitten, kun sairastuin masennukseen, alkoi teema tuntua vielä läheisemmältä. Päätin pyytää Ainoa esityksen dramatisoijaksi sekä ohjaajaksi ja sillä tiellä ollaan nyt.

Enemmän kuin teatteriesitys

Aino Kiven mielestä Kaikkeuden enkelit on runsaudensarvi, jossa kuvataan yhteiskunnan suhdetta hulluihin. Samoin teksti kertoo siitä, miten vähän maailma on muuttunut niistä ajoista, jolloin mielisairaat lukittiin kauas muiden silmistä.

- Aihe on ihan ilmassa. Meistä kuka tahansa voi sairastua, ja on aika veteen piirretty viiva, kuka määritellään terveeksi ja kuka sairaaksi. Kiihtyvä elämisen rytmi ja työelämän paineet ovat suurentaneet sitä joukkoa – vieläpä nuoria ihmisiä – jotka joutuvat masennuksen ja mielenterveysongelmien vuoksi yhteiskunnan laidoille ja työelämän ulkopuolelle. Toivottavasti pystymme auttamaan heitä tällä tekstillä, Kivi sanoo.

Harjoituksia on käynyt katsomassa nuoria mielenterveyskuntoutujia ja aiheen ympärillä on käyty aktiivista keskustelua. Myös erityiset nuorten mielenterveyskuntoutujien työpajat ovat yhteistyössä teatteriproduktion kanssa.

- Lähtökohtana oli heti, että ei tehdä pelkkää esitystä. Tämä teksti ei mielestäni toteutuisi täytenä, jos sitä ei tehtäisi yhteistyössä niiden ihmisten kanssa, kenestä tämä konkreettisesti kertoo, Perttu Hallikainen pohtii.

Perttu Hallikaisen tähdittämä Kaikkeuden enkelit on Kajaanin ja Joensuun teattereiden yhteisproduktio. Kuva: Aino Kivi / Kajaanin teatteri

Näyttelijä tekee suurimman osan työstään tiiviissä yhteistyössä muiden näyttelijöiden ja teatterilaisten kanssa. Monologi asettaa näyttelijän harvinaisen yksinäiseen asemaan. 

- Tämä on samalla harvinaista herkkua ja haaste, Hallikainen nauraa. Roudaan esityksen puitteet kasaan itse ja esityksessä käyn dialogia itseni kanssa. Tämä esitys käydään esineteatterin keinoin ja tavallaan vastanäyttelijöinä toimivat esineet, muun muassa lamppu, sateenvarjo, magnetofoni ja puhelin. Hankalia vastanäyttelijöitä, kun eivät itse siirry paikasta toiseen.

- Mutta kaikki on varmaan hyvin niin kauan, kun ne eivät ala antamaan sinulle ohjeita, ohjajaa Aino Kivi nauraa.

- Vaikka tämä on rankka aihe, esitys on hauskakin. Tämä on minulle kymmenvuotinen unelma ja sen tekeminen antaa paljon voimia, Hallikainen ynnää.

Yhteistyöstä voimaa ja väriä teatterikentälle

Kaikkeuden Enkelit on kiertoesitys, joka ensi-iltansa jälkeen kiertää Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa. Se on Joensuun ja Kajaanin teattereiden yhteisproduktio.

Aino Kivi on juuri valmistunut ohjaajaksi ja vakinaistettu Joensuun teatteriin. Ensimmäiseksi työtehtäväksi Joensuussa osui juuri yhteistyö Kajaaniin. Kivi uskoo, että yhteistyö teattereiden kesken ympäri Suomen on nouseva trendi.

- Tämä on varmasti suunta mihin mennään, reissataan ja tehdään yhteistyötä. Tässä on paljon hyviä puolia. Voidaan ensinnäkin tarjota eri paikkakunnilla laajempaa ohjelmistoa. Ja luovissa työyhteisöissä on erittäin tärkeää sekin, että tavataan uusia ihmisiä, josta saadaan uutta virtaa ja uusia näkemyksiä.