1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaisfirmoille tulossa suuria mätkyjä ulkomaille maksetuista veroista

Parin viime viikon aikana suomalaiset suuryritykset ovat saaneet verottajalta yllättäviä mätkykirjeitä. Nokian Renkailta vaaditaan noin 30 miljoonaa euroa ja Fortumilta jopa 200 miljoonaa.

talous
Verotoimiston merkki
Yle Uutisgrafiikka

Monet suomalaiset suuryritykset ovat saamassa suuret veromätkyt niin sanotun siirtohinnoittelunsa takia. Suomen verottajan tiukentuneen tulkinnan mukaan moni kansainvälisesti toimiva suomalaisfirma on maksanut tytäryhtiöidensä voitoista veroja väärään maahan. Verosaatavat voivat nousta yhteensä jopa pariin miljardiin euroon.

Taustalla on verottajan kiristynyt ote suuryritysten niin sanottua siirtohinnoittelua kohtaan. Verottaja katsoo nyt, että monien suomalaisfirmojen ulkomailla toimivien tytäryhtiöiden veroja olisi pitänyt maksaa Suomeen eikä ulkomaille.

Nokian Renkailta vaaditaan noin 30 miljoonaa euroa ja Fortumilta jopa 200 miljoonaa.

Ja nyt on nähty vasta ensimmäiset verottajan jyrähdykset.

– Nyt puhutaan muutamista sadoista miljoonista euroista, mutta vireillä on paljon samankaltaisia selvityksiä, jolloin puhutaan yhteensä summista miljardin ja kahden miljardin välillä, sanoo tilintarkastusyhtiö KPMG:n veroasiantuntija Timo Torkkel.

Yritykset aikovat valittaa

Kiristyneen verotulkinnan taustalla on pari vuotta sitten Verohallinnossa käynnistetty projekti, jossa on käyty läpi suuryritysten siirtohinnoittelua tiukalla seulalla.

Nyt projekti on edennyt siihen vaiheeseen, että mätkylappuja alkaa kolahdella usean suuryrityksen luukusta yhä kiihtyvää tahtia.

Lyhyellä aikavälillä kiristyneestä verotulkinnasta hyötyy valtio, kun se saa lisää verosaatavia. Kärsijöitä ovat yritykset, jotka joutuvat maksamaan lisää veroja Suomeen. Yllättävät mätkyt saattavat merkitä esimerkiksi investointien lykkäämistä tai pakottaa yritykset ottamaan lisää lainaa.

Odotettavissa on, että yksikään yritys ei verottajan vaateita mukisematta niele. Asioita tullaan ratkomaan oikeussaleissa vielä pitkään.

– Pidemmällä aikavälillä näistä tulee erilaisia veroriitoja ja veroprosesseja, jotka aikanaan sitten ratkeavat. Loppujen lopuksi yritysten ei pitäisi tästä kärsiä. Sen sijaan tämä on tulonjakoa Suomen ja muiden valtioiden välillä. Eli aikanaan nähdään, että kuinka paljon näistä miljoonista kuuluu Suomelle ja kuinka paljon kuuluu muille maille, sanoo Timo Torkkel.

Esimerkiksi Nokian Renkaat on jo kertonut, että se aikoo hakea muutosta verottajan päätökseen aina hallinto-oikeudesta asti.

Lue seuraavaksi