Lobbarit haluavat eettiset ohjeet toimialalleen

Lobbaaja ajaa edustamansa tahon intressiä poliittisten päätöksentekijöiden parissa. Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen arvioi, että lobbaus on koventunut viime vuosikymmeninä. ProCom eli viestinnän ammattilaisten liitto kannattaa pelisääntöjen määrittelemistä lobbaukseen.

Kansliapäällikkö Harri Pursiainen Kuva: Yle

Lobbaajat kannattavat eettisten ohjeiden määrittelemistä omalle toimialalleen Suomessa. Alalla toimivien mielestä avoimuus edunvalvonnassa on ratkaisevassa asemassa. Päättäjien pitää olla selvillä, kenen etua lobbaaja ajaa. Myös lobbaajien rekisteröinti saa kannatusta alan sisältä.

Lobbaajien määrä on lisääntynyt Suomessa samalla, kun kilpailu on kiristynyt liike-elämässä. Lobbausta harjoittavat erilaiset yritykset, etujärjestöt ja kansalaisjärjestöt sekä uusimpana tulokkaana lobbaamiseen erikoistuneet viestintätoimistot.

LVM:n hankkeet kiinnostavat lobbareita

Lobbaaja ajaa edustamansa tahon intressiä poliittisten päätöksentekijöiden parissa. Esimerkiksi liikenne- ja viestintäministeriö on päivittäin yhteydessä useisiin eri yrityksiin ja järjestöihin lainsäädäntöön liittyvissä asioissa.

Ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen arvioi, että lobbaus on koventunut viime vuosikymmeninä.

– Ne intressit ovat isompia ja sanoisinko, että taistelematta ei aina pysty asioita eteenpäin viemään. Kyllä se on ihan normaalia ja luontevaa se yhteistyö, mitä harjoitamme. Korostan sitä, että se on sitä asiantuntemuksen jakamista ja tietysti sitä mielipiteen kuulemista, Pursiainen toteaa.

– Melkein kaikki, mitä tämän sorttisessa ministeriössä tehdään, niin nimenomaan elinkeinoelämää kiinnostaa. Mikä tahansa lainmuutoshanke, tietoyhteiskunnan normit taikka kuljettajien työajat tai mitkä tahansa. En heti keksi sellaista asiaa, joka ei kiinnostaisi jotakuta kansalaispiiriä, Pursiainen jatkaa.

Konsultti korostaa avoimuutta

Yle Uutiset kertoi eilen, että poliitikkojen liian nopea siirtyminen lobbaajiksi huolestuttaa oikeusoppineita. Maineenhallintaan erikoistuneen konsulttitoimisto Pohjoisrannan johtava konsultti Niilo Mustonen sanoo ymmärtävänsä hyvin oikeusoppineiden huolta.

Ennen lobbausalalle siirtymistään Mustonen työskenteli kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotussihteerinä. Hänen mukaansa on päivänselvää, että julkisen ja yksityisen sektorin välillä tapahtuvan siirtymisen pitää olla avointa.

– Näen, että kuitenkin tärkeämpää tässä on se, että eri tahot toimivat avoimesti ja niin, että aina tiedetään, kenen kanssa puhutaan, kenen intressiä edustetaan. Mielestäni se on kaiken a ja o, Mustonen sanoo.

ProComilta tukea pelisäännöille

Koko lobbaustoimialaa koskevien pelisääntöjen määritteleminen saa kannatusta alan sisältä. ProCom eli viestinnän ammattilaisten liitto ilmoitti tänään kannattavansa pelisääntöjen määrittelemistä lobbaukseen.

– En usko, että kukaan niitä toimialalla vastustaa. Varmasti myöskin tämmöinen rekisteröinti olisi mun mielestä järkevää. Tietysti se toisi lisää avoimuutta ja siitä pystyisi eri toimijat näkemään, että mitä täällä tapahtuu ja myöskin sitten tietysti media ja suurempi yleisökin, Mustonen arvioi.

Entinen lobbaaja Kim Nyberg ehdottaa, että lobbaajien pitäisi akkreditoitua eduskuntaan. Nybergin mukaan akkreditointi on normaali käytäntö muun muassa Yhdysvaltain kongressissa ja EU-parlamentissa.

– Nyt on vaarana, että jos meillä ei ole akkreditointia näille niin sanotuille ammattilobbareille, jotka ovat lobbausyrityksissä, niin jää tällainen epäselvä alue, että kenen puolesta ja mitä he ajavat, Nyberg sanoo.