Venäläinen kilpailija naapurissa tyrmistytti maalaismajatalon yrittäjän

Taipalsaarelaisen Hostel Mansikan omistajat myivät pari vuotta sitten tilastaan palan ylimääräistä maata suomalaistuttavalleen. Tämä myi sen edelleen venäläiselle liikemiehelle. Nyt hostellin naapuritontille rakennetaan näyttävää mökkikylää.

Kotimaa
Hostel Mansikan omistaja Ritva Kurkaa-Vermeulen naapuriin rakennettavan venäläisomisteisen mökkikylän edustalla.
Taipalsaarelainen Hostel Mansikka saa naapurikseen venäläisomisteisen mökkikylän. Yrittäjän haastattelu A-studio: Talkissa 9.1.2014.

Venäläiset yksityishenkilöt ovat viiden viime vuoden aikana tehneet Suomessa nelisensataa kiinteistökauppaa vuosittain.

Etelä-Karjalan Taipalsaarella sijaitsevan Hostel Mansikan omistajalle Ritva Kurkaa-Vermeulenille tontin päätyminen venäläisomistukseen oli kova pala. Maa on kuulunut hänen isälleen ja ollut saman suvun hallinnassa 1600-luvulta saakka.

- Mie tälle suomalaisellekin ostajalle sanoin, että on venäläiset tämän perään kovasti kyselleet, mutta venäläisille en myy, Kurkaa-Vermeulen sanoo.

- Isä oli sotaveteraani, ja hänellä oli elämän perustana koti, uskonto ja isänmaa, kunnioitin sitä, että venäläisille ei näitä maita myydä, mitä isä on hallinnut.

Hostel Mansikan tyyli on maalaisidylliä, majatalokin on rakennettu navettaan.

Kilpailu kiristyy, kun viereen nousee toisenlainen mökkikylä, joka pystyy vielä lisäksi palvelemaan venäläisiä matkailijoita heidän omalla äidinkielellään.

- Jos tähän viereen tulee paljon isompi ja hienompi mökkikylä niin sitten ajetaankin suoraan sinne. Ja kun on venäläisten omistaja, niin kai ne asiakkaatkin kotiinpäin vetää, Kurkaa-Vermeulen pohtii.

Aiheesta lisää illan A-studio: Talkissa TV1:ssä kello 21.05. Vieraina Esko Aho Suomalais-Venäläisestä kauppakamarista, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) sekä yrittäjät Hannu Lahikainen ja Andrei Karkkonen.