Panttilainaamoissa eletään nyt kulta-aikaa - kävijämäärät kasvussa

Perinteisillä pienlainojen tarjoajilla eli panttilainakonttoreilla menee taas hyvin. Muutaman vuoden takainen notkahdus, jonka syynä pidetään pikavippifirmojen tarjoamia lyhytaikaisia lainoja, on takana päin.

Kotimaa
Kultasormus ja luuppi.
YLE / Joona Haarala

Panttilainakonttoreissa on huomattu, että asiakasmäärät ovat viime kuukausina kasvaneet. Syynä on kuluttajasuojalain muutos, jolla pikavippifirmoille asetettiin korkokatto. Viime kesästä lähtien alle 2 000 euron lainojen vuosikorko ei ole saanut olla yli 51 prosenttia. Tämä on johtanut pikavippifirmojen vähentyneeseen lainantarjontaan.

- Kyllä asiakasmäärissä on tapahtunut lievää kasvua. Uskomme, että se johtuu nimenomaan tästä pikavippifirmojen korkokatosta, sanoo toimitusjohtaja Ritva Kuntonen Helsingin Pantista.

Helsingin Pantti on alan suurin toimija Suomessa. Sillä on kolmetoista konttoria eri puolilla Suomea ja se hallitsee 70:tä prosenttia Suomen panttilainamarkkinoista. Lainatapahtumia yrityksellä on noin 100 000 vuosittain.

Jouluna menee lujaa

Joulun jälkeinen aika on perinteisesti vuoden kiireisintä aikaa panttikonttoreissa. Joulua on haluttu viettää perinteisin menoin, vaikka ei ehkä olisikaan ollut varaa. Turun Pantin konttorinjohtaja Sami Heikkinen sanoo, että toiminta lähtee vilkastumaan heti tammikuussa joka vuosi.

Ihmiset tarvitsevat rahaa ja silloin sitä haetaan myös meiltä.

Sami Heikkinen

- Joulun ja yleensäkin juhlapyhien jälkeen näkyy sellainen kävijäpiikki. Ihmiset tarvitsevat rahaa ja silloin sitä haetaan myös meiltä, Sami Heikkinen sanoo.

Myös Heikkinien on pannut merkille kasvaneet asiakasmäärät. Turun Pantissa tehdään muutama kymmenen tuhatta lainatapahtumaa vuosittain.

- Mitään hirveää nousua ei ole ollut, mutta pientä kasvua kylläkin, konttorinjohtaja Sami Heikkinen sanoo.

Kulta yleisin panttauskohde

Sami Heikkisen mukaan asiakaskunnassa ei ole viime vuosina tapahtunut juurikaan muutosta. Vuodesta toiseen tyypillisin asiakas on noin viisikymppinen nainen, joka tuo panttilainaamoon kultakorujaan.

- Yleisimmin pantataankin juuri kultaa, erilaisia kultakoruja. Seuraavaksi eniten soittimia, hopeaa ja taidetta ja keräilyesineitä, Heikkinen luettelee.

Pantteja säilytetään neljä kuukautta, sen jälkeen ne myydään huutokaupassa ellei laina-aikaa jatketa.

- Suurin osa kuitenkin lunastetaan takaisin, vain noin kymmenen prosenttia jää lunastamatta, Sami Heikkinen sanoo.