Kuusamon kultakaivos tyrmättiin yleisön voimin Käylässä

Ympäristövaikutusten arviointi arvosteltiin Juomasuon kupeessa Käylässä luokattomaksi. YVA:sta tehdään myös kansainvälinen versio Venäjän läheisyyden vuoksi.

Kotimaa
Juomasuon YVA Käylässä Kuusamossa
Ensio Karjalainen / Yle

Kuusamon Juomasuolle suunniteltu kultakaivoshanke saa monilta kaivosalueen kyläläisiltä ja mökkiläisiltä tyrmäävän vastaanoton. Käylässä yleisölle esitelty selvitys moitittiin tilaisuudessa sankoin joukoin epätarkaksi ja valheelliseksi.

Käylän vapaa-ajan talolla Korpihovilla järjestettyyn tilaisuuteen saapui väkeä sikäli paljon, että tilaisuus piti siirtää talon pienemmästä salista isoon tanssisaliin.

Kynnys rakentamiselle kasvaa

Käyläläinen Seppo Mustonen uskoo, ettei kaivosta koskaan rakenneta Käylästä parin kilometrin päässä sijaitsevalle Juomasuolle.

- Paljasjalkaisena käyläläisenä uskon tämän tilaisuuden jälkeen, että meitä kuunnellaan. Ympäristöviranomaisten on nyt kertakaikkiaan kuunneltava meitä muokatessaan omaa lausuntoa yva:sta.

- Kynnys kaivoksen rakentamiselle kasvaa koko ajan. Kaivos tulee entistä kalliimmaksi. Taloudella me pystytään se kaivos kaatamaan.

Yhtiö odotti kovaa arvostelua

Tilaisuudessa ankaraa arvostelua kuunnellut kaivosyhtiö Dragon Miningin toimitusjohtaja Kjell Larsson ei arvostelua säikähtänyt.

- Arvostelu kuuluu asiaan. Olemme avoimin mielin kuunnelleet ihmisiä, Larsson sanoo.

Yksi harvoista kaivoksen puolustajista tilaisuudessa oli niinikään käyläläinen Ebba Ahonen.

- Minä odotan kaivosta. Olen asunut käyläläisistä lähimpänä Juomasuota yli 50 vuotta enkä pelkää kaivosta. Nämä ovat kuihtuvia kyliä ja tänne tarvitaan töitä.

- Kunnan täytyy vain pitää sillä tavalla jöötä, että saadaan todisteet kaivostoiminnasta niin, että kaikki saaste saadaan puhdistettua, Ahonen sanoo.

Kuusamon Juomasuon ympäristövaikutusten arviointiselvityksestä tehdään myös kansainvälinen yva-selvitys. Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Heikki Kovalainen kertoi eilen Kuusamossa, että selvityspyyntö on jätetty ympäristöministeriölle joulukuun alussa. Kansainvälisen selvitys tehdään, koska suunniteltu kaivosalue sijaitsee lähellä Venäjän rajaa.

Kaivoshanke etenee viranomaiskäsittelyyn loppukeväästä. Ympäristövaikutusten arvioinnista voi jättää muistutuksia Pohjois-Pohjanmaan ely-keskukselle 10. maaliskuuta saakka.