Jukka Lampela jätti Souvarit

Kultaisen harmonikan voittaja Jukka Lampela on jättänyt suositun Souvarit -tanssiorkesterin. Hän oli orkesterissa yli 27 vuotta.  Lampela perustelee lähtöään muun muassa sillä, että hän sai tarpeekseen kiivaasta keikkaelämästä ja haluaa nyt omistautua perheelleen.

Souvarit Jukka Lampela, Jouni Ruokamo, Jorma Hietala ja Lasse Hoikka. Kuva: Souvarit

- Lähtööni ei liity mitään dramaattista. Yllätyksenähän se tietysti tuli yhtyeessä, mutta kaverit ymmärsivät ratkaisuni, Lampela sanoo.

- Viime vuoden lopulla rupesin enemmän pohtimaan tätä päätöstä ja sitten rohkaistun tekemään ratkaisun. Ei se mikään helppo ollut. Nyt olen ollut poissa vuoden alusta lähtien.

Souvari -vuosiaan Jukka Lampela pitää antoisina ja mielenkiintoisina. Hän sanoo, että sinä aikana pojasta kasvoi mies, nyt jo viisikymppinen.

- Rupesin ajattelemaan, että koko loppuelämäni nyt on; matkustamista ja matkustamista... 150 keikkaa vuodessa. Jatkuvaa kotoa poissaolemista.

Jukka Lampela lähti Souvareista, mutta orkesteri jatkaa yhtä kovalla vauhdilla ja suurella suosiolla kuin tähänkin saakka. Uusi hanuristi on jo Jukan paikalla.

- Tottakai minä seuraan poikien menestymistä, hän sanoo.

Nyt on aikaa perheelle

Jukka Lampela myöntää, että keikkabussin uumenissa ja lavoilla on usein ollut ikävä perhettä; vaimoa ja kotona odottavaa 3-vuotiasta tytärtä. Nyt on aikaa perheelle, leikkeihin ja kasvamiseen yhdessä lapsen kanssa.

- Kalenterikin saa olla, missä onkin. Ainakin toistaiseksi, hän naurahtaa.

- Hieman oudolta tuntuu, kun ei tarvitse sitä plarata. Eikä sieltä vain niitä keikkapaikkoja tarkkaillut, vaan enemmänkin vapaapäiviä; että ehtisikö tuossa välissä tehdä kotona jotakin, tai tuossa toisessa? Ja usein ei ehtinyt kummassakaan.

- Kolmen viikon kesäloma pidettiin, mutta niin sekin aina mennä hurahti lähes huomaamatta.

Lampelat asuvat omakotitalossa Rovaniemen Korkalovaarassa. Ja napraamista riittää. Keittiöremontti oli äsken.

Haitari pysyy rinnalla

Vaikka Souvarit -yhtye nyt jäi, niin hanuri pysyy Jukka Lampelan sylissä - kultainen harmonikka.

Jukka Lampelan ura lähti nousuun, kun hän voitti Ikaalisissa pidettävän Kultainen harmonikka -kilpailun vuonna 1986. Pian kilpailun jälkeen hän liittyikin 22-vuotiaana Souvarit -tanssiorkesteriin, jossa hän on toiminut harmonikansoittajana, kosketinsoittajana, sekä laulajana.

Jukka ei toistaiseksi tiedä, mitä tuleman pitää. Sitäpä hänellä on nyt aikaa miettiä vaikka metsästysreissulla tai kalavesillä. Jahtimaat odottavat syntymäseudulla Kittilän Molkojärvellä.

-Kyllä kait elämä jatkuu haitaria soitellen ja laulellen. Voisihan sitä harjoittaa jotakin pienimuotoista yhtyetoimintaakin, mutta aika näyttää, hän sanoo.

Ensimmäisen soololevynsä Jukka teki vuonna 2008. Uusin albumi ilmestyi viime vuoden lopulla - Hymyä ja hyvää tuulta. Jukan näköinen levy.