Lasten aivokasvaimiin suunnitellaan täsmähoitoa

Laajassa pirkanmaalaistutkimuksessa käytetään hyväksi hoidossa joka tapauksessa tarvittavia näytteitä perheiden suostumuksella.

terveys
Magneettikuvia ihmisen aivoista.
Andreas Gebert / EPA

Lasten aivokasvaimiin haetaan nykyistä yksilöllisempää hoitoa. Kymmenen seuraavan vuoden aikana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoidetaan arviolta toista sataa alle 17-vuotiasta aivokasvainpotilasta.

Hoidot ovat kohentuneet niin, että kaikista potilaista selviytyy kolme neljästä. Eri kasvaimet ovat erilaisia ja hoitoa pitäisi edelleen täsmentää.

– Lähinnä tutkitaan kasvaimen käyttäytymistä, kuinka aggressiivinen se on ja minkätyyppisillä kasvaimilla taipumus levitä. Osattaisiin kohdentaa hoitoa nykyistä paremmin, kertoo tutkimusta vetävä lastentautien erikoistuva lääkäri Kristiina Nordfors.

– Sellaisia potilaita, joiden ennuste on huonompi, hoidettaisiin vähän tehokkaammin ja niillä, joilla kasvain on kiltimpi, voitaisiin vähentää hoidon haittavaikutuksia. Ylipäätään ymmärrettäisiin perusbiologiasta enemmän, Nordfors kertoo.

Sellaisia potilaita, joiden ennuste on huonompi, hoidettaisiin vähän tehokkaammin ja niillä, joilla kasvain on kiltimpi, voitaisiin vähentää hoidon haittavaikutuksia.

Kristiina Nordfors

Nuorten aivot muokkaantuvat vielä kasvaimen jälkeen

Aivokasvaimilla on huono maine, mutta lasten yleisimmässä aivokasvaintyypissä henkiinjäämisen ennuste on yli 90 prosenttia. Monista hoidoista jää kuitenkin sivuvaikutuksia, sillä yleensä joitain osia menetetään. Nordfors toteaakin, että aivoissa ei ole mitään turhaa. Toisaalta etenkin nuorten aivojen muokkautumiskyky on hyvä, eli aivojen naapuriosat pystyvät auttamaan vaurioituneita kohtia näiden tehtävissä.

Aivokasvainten syntymissyissä on paljon epäselvää, joten tutkimuksesta toivotaan valaistusta tähänkin puoleen. Kaikkiaan taustalla lienee jonkin verran perinnöllisiä tekijöitä, erilaisia ympäristösyitä ja huonoa onnea. Esimerkiksi kännyköiden ja lisäaineiden haittavaikutuksista ei ole tutkimuksista huolimatta saatu luotettavaa näyttöä.