Kaunista mutta myrkyllistä - tutkija tekee taidetta kosteusvauriotalojen homeista

Tutkija, taiteilija Merja Markkula vie yleisönsä homeen ytimeen. Hänen performanssinsa käsittelee talojen kosteusvaurioista aiheutuvia ongelmia ja se pohjautuu biotieteellisiin tutkimuksiin. Mikroskoopilla katsottuna home voi Markkulan mielestä olla jumalaisen kaunista.

tiede
Aspergillus-hometta
Merja Markkula

Performanssitaiteilija, tutkija Merja Markkula on perehtynyt hometaloihin ja niissä kasvavien homeiden haittoihin ja myrkkyvaikutuksiin vuosikymmenien ajan.

Markkula on tehnyt tieteellisen uran alkioteknologiassa ja lisääntymisfysiologiassa. Nyt hän uskoo taiteen keinoihin ja esittelee performanssissaan paradoksaalista hometta.

– Homeet ovat laboratorio-olosuhteissa kasvatettuja, siis pyöreillä ravintoalustoilla kasvatettuja, mutta alkuperä niille kaikille on erilaisista kosteusvaurioista kärsivissä rakennuksissa. Homeet ovat kipsilevyistä, puurakenteista, eristevilloista, kaakelilaasteista – materiaalit, joissa homeet ja hiivat kasvavat, ovat varsin moninaisia.

Markkulan performanssi Home - kodin valitsin on lauantaina nähtävissä Riihimäen taidemuseossa. Hän käyttää performanssissa myös sadan euron seteliä, jonka päälle hän on tartuttanut hometta.

– Kosteusvauriorakennuksiin liittyy talous: on rakennettu rahaa väärällä tavalla säästäen ja toisaalta, jos aletaan korjata rakennuksia, ihmiset oireilevat, pitää vaihtaa kotia, niin se merkitsee taloudellisesti isoja asioita.

Pahishomeita ja hyviä hiivoja

Merja Markkula pohtii, miten katsoja kokee lauantain performanssin.

– Hän näkee taikinanjuurta sekoittelevan, esiliinaan pukeutuneen mummelimaisen henkilön, joka suojavaatteissaan ryhtyy mikroskopoimaan homeita. Mikroskoopin kautta välittyvä kuva tulee seinälle ja mukaan tulee piinaavakin ääni. Edetään niin, että näkyy satasen seteli, taistelu rahasta on kohtauksen nimi, ja vanha surkeakuntoinen nukke, ne ainakin tässä tulevat näkyviin.

Meidän ihmisten pitäisi oivaltaa osamme ekosysteemissä ja paljaalle silmälle näkymättömän mikrobiekosysteemin osana.

Merja Markkula

Markkulan esityksellä on tärkeä viesti.

– Meidän ihmisten pitäisi oivaltaa osamme ekosysteemissä ja paljaalle silmälle näkymättömän mikrobiekosysteemin osana. Siellä voi toisaalta olla lajeja, jotka voivat olla meidän parhaita kavereita ja toisaalta tietysti tosi inhottavia pahiksia.

– Jospa meillä olisi viisautta rakentaa sellaista monimuotoista mikrobiekosysteemiä, jossa pahislajit eivät pääsisi yksinomaan hallitsemaan ja aiheuttamaan ongelmia. Ja viisautta asettaa elämisemme tapoja sellaiseen muotoon, että luodaan hyvälle mikrobikannalle mahdollisuudet elää ja kukoistaa, toivoo Markkula.

Taide ja tiede pohjimmiltaan sama

Tutkijuus ja taiteilijuus eivät Markkulan mielestä ole kaukana toisistaan.

– Tieteen ja taiteen näen hyvin samoja asioita tutkailevina. Kysymys on molemmissa ihmisen halusta ja toiveista ymmärtää ympärillä olevaa. Keinot ja lähestymistapa ovat toki erilaiset, mutta tiede ja taide on pohjimmiltaan yksi ja sama.

– Uskon taiteen voimaan. Uskon siihen, että ihmiset reagoivat ennen kaikkea tunteiden kautta älyllisesti. Monenlaisia asioita voidaan kertoa faktoina ja sitten kuitenkin ne faktat jää piiloon, tunteet vaikuttavat enemmän.

Keinot ja lähestymistapa ovat toki erilaiset, mutta tiede ja taide on pohjimmiltaan yksi ja sama.

Merja Markkula

Homeiden kauneus on paradoksaalista – myrkyllistä, mutta lumoavaa.

– Monet niistä ovat jumalaisen kauniita. Kun ne kasvavat maljalla kasvatusalustalla, joka on osittain läpikuultava, niin pinnalle nousee kolmiulotteista rakennelmaa ja syvyyksiin kasvaa toisenlaista. Tutkijat, jotka työkseen niitä katselevat, kuulemma aina välillä kiljahtelevat toisiaan katsomaan, että hei, täällä on taas upea rakennelma.

Home - kodin valitsin (siirryt toiseen palveluun) -performanssi 11. tammikuuta kello 13 Riihimäen taidemuseossa.