Virkkunen paljasti todennäköiset pakkoliitosalueet

Kuntaministeri Henna Virkkunen uskoo, että pakkoliitosten mahdollinen perustuslainvastaisuus on vältettävissä.

politiikka
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) mukaan kuntauudistuksen pakkoliitoksia toteutetaan todennnäköisesti kymmenellä kaupunkiseudulla.

Kaupungit ovat Turku, Tampere, Kuopio, Jyväskylä, Oulu, Lahti, Pori, Seinäjoki, Vaasa ja Joensuu. Näillä näkymin pakkoliitos koskisi noin 25 kehyskuntaa. Yle Uutisten tietojen mukaan seuduilla olisi keskuskaupungit mukaan lukien 33 kuntaa.

Virkkusen mukaan kyseessä ei ole aivan lopullinen versio. Lakiluonnoksen on määrä valmistua ensi viikolla. Sen jälkeen se lähtee lausuntokierrokselle.

Ministerin mukaan Turun ja Tampereen seuduilla ei ole tehty kymmeniin vuosiin kuntaliitoksia, vaikka alueet ovat kasvaneet kovasti yhteen. Keski-Suomesta hän mainitsi, että Muurame ja myös Laukaa ovat kasvaneet vahvasti yhteen Jyväskylän kanssa.

Lapissa suurin hyöty kuntaliitoksista saataisiin Virkkusen mukaan Kemin Tornion alueella. Lapissa monilla alueilla kunnat voisivat harvan asutuksen takia selvitä pienemmällä väkimäärällä kuin muualla Suomessa.

Vaasan seudulla monilla oli varsin erilaisia näkemyksiä. Virkkunen aikoo tammikuussa käydä alueen kuntien kanssa keskusteluja kuntaselvityksistä. Tärkeintä on hänen mukaansa, että kaikki kunnat löytävät oman selvitysalueensa.

Pääkaupunkiseutu ei ole mukana pakkoliitossuunnitelmissa, koska alueelle kaavaillaan metropolihallintoa.

"Pakkoliitosten mahdollinen perustuslainvastaisuus vältettävissä"

Virkkusen mukaan pakkoliitosten mahdollinen perustuslainvastaisuus olisi vältettävissä. Perustuslakiin liittyvät reunaehdot on hänen mukaansa pyritty huomioimaan mahdollisimman hyvin.

Pakkoliitokseen voitaisiin turvautua, jos valtioneuvosto katsoo sen välttämättömäksi yhdyskuntarakenteen kannalta. Jos selvittäjä ehdottaisi pakkoliitosta, asiasta kysyttäisiin seudun asukkailta kansanäänestyksellä. Jos kansanäänestyksessä seudun yhteenlasketun asukasmäärän enemmistö kannattaisi pakkoliitosta, valtioneuvosto voisi käyttää toimivaltaansa ja pakottaa kunnat liitoksiin.

Lopullisen arvion mahdollisesta perustuslainvastaisuudesta tekee eduskunnan perustuslakivaliokunta, Virkkunen myöntää.

Ministeri muistuttaa, että vuoteen 1992 asti lainsäädäntö antoi valtioneuvostolle hyvinkin laajan toimivallan päättää kuntien yhdystymisistä. Nyt sitä palautettaisiin, mutta hyvin tiukoilla reunaehdoilla, hän sanoo.

Virkkusen arvion mukaan nykyhallitus, jonka toimikausi päättyy runsaan vuoden kuluttua, ei ehtisi käyttää uutta pakkopykälää. Tarkoitus on, että ensimmäinen arviointi pakkoliitoksen tarpeesta tehtäisiin ensi vuonna.

Kuntaliitokset voisivat toteutua vuoden 2017 alussa, Virkkunen uskoo.