Tusina tsaarinaikaisia puhelimia hukassa – Suomessa voi lymyillä useita arvokkaita antiikkiaarteita

Suomessa arvellaan olevan useita erittän arvokkaita, vanhoja antiikkipuhelimia. Lähes kaikki aikoinaan tsaarille valmistetut puhelimet ovat edelleen kateissa, ja ainakin osan niistä on arveltu kulkeutuneen Suomeen. Myös muut 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun puhelimet voivat olla arvokkaita. Kuopion kulttuurihistorialliseen museoon voi tänä lauantaina tuoda arvioitavaksi vanhoja puhelimia.

Kuopion kulttuurihistoriallisessa museossa on esillä useita puhelimia 1800-luvulta. Kuva: Kuopion kulttuurihistoriallinen museo

Suomesta saattaa löytyä jopa tusina erittäin arvokkaaksi luokiteltua antiikkipuhelinta. Puhelinkeräilijät arvioivat, että tsaarille aikoinaan valmistetut puhelimet olisivat kulkeutuneet Venäjältä Suomeen, mutta ne ovat edelleen kateissa. Puhelimet ovat nyt noin 10 000 euron arvoisia.

Yksi puhelin on löytynyt Ruotsista, ja siitä maksettiin 40 000 – 50 000 euroa.

Juha Angervo

- Yksi puhelin on löytynyt Ruotsista, ja siitä maksettiin 40 000 – 50 000 euroa. Sen omistaa nyt varakas ruotsalainen keräilijä, kertoo puhelinkeräilijä Juha Angervo.

Harvinaisten puhelinten lisäksi Suomesta löytyy lukuisia tuttuja malleja, kuten keräilijöiden suosikki Ericofon, joka tunnetaan myös nimellä Cobra. Ericssonin 1940-luvulla suunnittelema puhelin tunnetaan sen pohjasta löytyvästä numerokiekosta. 1920-luvun jälkeen tehtyjen puhelinten määrä on kuitenkin suuri.

- 1920-luvulla Suomeen tuli 600 eri puhelinlaitosta ja sen takia Suomessa on hirveä määrä erilaisia puhelimia verrattuna esimerkiksi Keski-Eurooppaan, Angervo sanoo.

Puhelimen tuli sopia sisustukseen 1800-luvulla

Suomessa puhelimet ovat olleet tunnettuja erityisesti hyvästä muotoilusta ja kauniista ulkonäöstä.

- Erityisesti 1800-luvun ja 1900-luvun alun puhelimet olivat statusesineitä. Sen on haluttu näyttävän kauniilta ja sopivan sisustukseen. Puhelinta on usein pidetty näkyvällä paikalla kodissa ja sitä on vieraatkin tulleet käyttämään. Yleensä kotona puhelimet oli seinämallisia ja toimistoissa pöytämallisia, kertoo Kuopion kulttuurihistoriallisen museon tutkija Karoliina Autere.

Puhelinta on usein pidetty näkyvällä paikalla kodissa ja sitä on vieraatkin tulleet käyttämään.

Karoliina Autere

Puhelin on keksitty 1850-luvulla, ja esimerkiksi Kuopiossa keksintöä alettiin käyttää jo 1870-luvulla. Ensimmäinen puhelinyhdistys perustettiin Kuopioon ja varsinaiset kunnolliset puhelinyhteydet saatiin vuonna 1883.

- Aluksi puhelinnumeroita oli 50. Meillä oli täällä keskus, jossa keskuksenhoitaja on yhdistänyt pyynnöstä puhelut haluttuun numeroon, kertoo Autere.

Juha Angervo ja toinen puhelinkeräilijä Juha Toivanen ovat lauantaina Kuopion kulttuurihistoriallisella museolla kertomassa puhelinten historiasta ja arvioimassa vanhoja puhelimia. Puhelinkerääjien toiveena on päästä näkemään mahdollisimman paljon 1800–1900 -lukujen vaihteen puhelimia.

- Puhelimen valmistusvuosi voidaan päätellä esimerkiksi sarjanumerosta, rakenteen ominaispiirteistä tai vaakunoista. Puhelinkeräilijöiltä löytyy myyntiluettelot puhelimista, joten se tiedetään kuinka paljon mitäkin puhelinta on valmistettu, Angervo sanoo.

- Toiveenani olisi tietenkin löytää näitä harvinaisia Venäjältä Suomeen kulkeutuneita puhelimia, mutta toivon että ihmiset tulevat paikalle kaikenlaisten vanhojen puhelinten kanssa. Esimerkiksi vanhemmilla ihmisillä on lapsuudessa ollut aivan toisenlaisia puhelimia, heitä varmasti kiinnostaa tulla paikalle.

Keräilijällä satoja puhelimia kotona

Angervolta itseltään löytyy kaikenkaikkiaan pari sataa puhelinta. Vanhin on Ericssonin harvinaisuus vuodelta 1881, joita löytyy vain muutamia Suomesta.

- Olen kerännyt puhelimia nyt vähän yli 15 vuotta, ja olen saanut harrastuksen kautta useita ystäviä Suomesta ja Ruotsista. Vaimon mielestä puhelimia alkaa tosin olla jo liikaa, Angervo nauraa.

Puhelimen keksijänä pidetään italialaista Antonio Meuccia. Hän keksi puhelimen 1850-luvulla, mutta ei koskaan patentoinut sitä. Patenttia samanlaiselle keksinnölle haki yhdysvaltalainen Alexander Graham Bell 1876, ja häntä pidettiinkin pitkään puhelimen ensimmäisenä keksijänä. Bell oli alunperin kehittämässä kuulokojetta puhelimen sijaan. Bellin kanssa samaan aikaan patenttia on hakenut myös toinen yhdysvaltalainen, mutta aikavyöhykkeittäin laskettuna Bell ehti hakea patentin ensin.

Kuopion kultturihistorialliseen museoon voi lauantaina klo 13–15 tuoda näytille puhelimia tai kuvia puhelimesta, joita asiantuntijat arvioivat. Luento on osa KPY – sopivasti savolainen – 130 vuotta -näyttelyä. Paikalla olevat puhelinharrastajat ovat erikoistuneet ennen kaikkea varhaisiin puhelimiin, 1800-luvulta 1920-luvulle asti.