Hyppää sisältöön

Hovioikeus kumosi ympärileikkauksen pojalleen teettäneen isän tuomion

Toimenpiteen suorittaneen lääkärin pahoinpitelysyyte hylättiin aiemmin Helsingin käräjäoikeudessa, eikä hovioikeus muuttanut asiaa. Nigerialaistaustainen isä tilasi vuonna 2009 kotiinsa lääkärin tekemään nelikuiselle poikavauvalleen ympärileikkauksen.

Helsingin hovioikeus on kumonnut käräjäoikeuden antaman sakkorangaistuksen isälle, joka teetti pojalleen ympärileikkauksen salaa tämän äidiltä. Isä tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa sakkorangaistukseen pahoinpitelystä.

Ympärileikkauksen suorittaneen lääkärin törkeä pahoinpitelysyyte hylättiin edellisvuonna käräjäoikeudessa. Hovioikeudessa asiaan ei tullut muutoksia.

Hovioikeuden mukaan tapahtunutta ei voi pitää pahoinpitelyrikoksena, koska isä oli teettänyt toimenpiteen lapsen huoltajana ja se suoritettiin lääketieteellisesti asianmukaisesti aiheuttamatta lapselle tarpeetonta tuskaa. Oikeus myös katsoi, että toimenpiteellä puututtiin vain vähän lapsen ruumiilliseen koskemattomuuteen.

Nigerialaistaustainen isä tilasi vuonna 2009 kotiinsa lääkärin tekemään nelikuiselle poikavauvalleen ympärileikkauksen. Katolinen isä halusi ympärileikata poikansa uskonnollisista ja kulttuurisista syistä. Toimenpide tehtiin olohuoneen pöydällä. Lapsen äiti vastusti ympärileikkausta.