Jäähyväiset Hercule Poirotille

Hercule Poirot -elokuvasarjan viimeiset osat nähdään tulevina sunnuntaina. Vuodesta 1989 asti tehty sarja päättyy Agatha Christien pitkään piilottelemaan Esirippu-teokseen.

elokuvat
Hercule Poirot elokuvan lehdistökuvassa.
David Suchet on Hercule Poirot myös elokuvassa Idän pikajunan arvoitus.ITV

Aamu-tv:n Tähtihetken haastattelema kirjailija-toimittaja Karo Hämäläinen otti Agatha Christieltä vaikutteita tuoreeseen Ilta on julma -rikosromaaninsa. Teoksessa kahden ystäväpariskunnan illallispöytä lontoolaisessa pilvenpiirtäjässä on katettu murhalla. Kirjailija nyökkää teoksellaan klassisten brittidekkarien ja erityisesti Agatha Christien suuntaan.

Hämäläinen pitää Hercule Poirot -televisiosarjaa kuitenkin kokonaisuudessaan onnistuneempana tuotoksena kuin Christien romaaneja ja novelleja.

- Tv-sarja on tuotu loistavasti nykyaikaisen katsojan elämysmaailmaan, tarinat ovat aika erilaisia Agatha Christien kirjoittamiin verratessa. Hahmoa on terävöitetty ja sarjan osat ovat paljon tasalaatuisempia kuin Christien tuotanto.

Salapoliisin superaivot ja tarkkuus viehättävät

Kaiken keskiössä on Hämäläisen mukaan Hercule Poirot, suuren yleisön rakastama munapäinen ja viiksekäs belgialaisetsivä.

- Poirot on karikatyyri. Hän ei poikkea kovin paljon brittidekkarin kultakauden tyypillisestä hahmosta, superaivosta, joka pystyy ratkaisemaan erikoislaatuisia rikostapauksia. Tietysti Poirotissa viehättää erikoislaatuinen tarkkuus ja yläluokkainen käytös, hän heittelee ranskankielisiä sitaatteja sinne ja tänne, Hämäläinen nauraa.

Hercule Poirot _-sarja päättyy sunnuntaina 19.1. Viimeisenä nähdään Christien _Esirippu-romaaniin perustuva osa. Esirippu oli viimeinen kirjailijalta julkaistu teos.

- Esiripussa on mielenkiintoista se, että Christie kirjoitti sen jo 1940-luvulla huippuvireensä aikana ja säilöi teosta kassakaapissa. Teos julkaistiin aivan Christien viimeisinä hetkinä Iso-Britanniassa 70-luvulla ja Suomessa teos käännettiin vasta kirjailijan kuoleman jälkeen.

Poirotin kollega jatkaa seikkailujaan nykyajassa

Vaikka Hercule Poirot jättää jäähyväiset televisiossa, jatkaa hänen sukulaishahmonsa Sherlock Holmes seikkailua parissakin tv-sarjassa alkuvuodesta. Sarjoissa Uusi Sherlock ja Holmes NYC Sir Arthur Conan Doylen 1880-luvulla luoma hahmo on tuotu nykypäivään.

Hämäläisen mielestä tv-sarjat pitävät klassiset dekkarihahmot elossa.

- Hahmoja pidetään yllä ja päivitetään vastaamaan nykyhetkeä. Se että tv:ssä on tulkintoja, tuo lukijoita kirjoille. Kun kirjat taas ovat tunnettuja, luo se pohjaa uusille televisiosarjoille.

Mutta miksi maailman tunnetuimmat mestarietsivät ovat lähtöisin Iso-Britanniasta?

- Briteissä oli rikoskirjallisuuden kultakaudella 1920-luvulta alkaen useita hahmoja, joista olisi voinut kasvaa Poirotin, Holmesin ja neiti Marplen kaltaisia hahmoja. Muualta maailmasta ei ole tullut vastaavalla tavalla samanlaisia etsivähahmoja. Materiaalia samasta henkilöstä on myös runsaasti, kuten Poirotin tapauksessa, sanoo Hämäläinen.