Huumausainetestaukseen mullistava tapa – väitöskirjan ohessa

Huumausaineiden testaukseen kehitetään uutta laitetta, jonka avulla voidaan kenttäolosuhteissa löytää esimerkiksi konttiin piilotetut huumausaineet.

Kotimaa

Turussa on syntymässä väitöskirjatyön ohessa kehitetty aivan uusi tapa testata huumausaineita, fotoakustinen spektroskopia.

Siinä näytteeseen ohjataan valoa ja mitataan siitä heijastuvaa ääntä optisen läppämikrofonin avulla.

Tämä fotoakustinen spektroskopia on tutkija Jaakko Lehtisen mukaan yksi mahdollinen ja entistä tarkempi vaihtoehto nykyisille testeille.

Lehtisen tutkimuksissa mitattiin huumausainejäämiä ilmasta ja tutkittiin hiusnäytteitä.

Kaasumaisella mittauksella viranomaiset voivat saada tietoa esimerkiksi konttien tilasta niiden sisältä höyrystyvien kaasujen perusteella. Hiusnäytteitä taas tutkittiin sen takia, että huumausaineet säilyvät kauemmin hiuksissa kuin esimerkiksi veressä ja virtsassa.

Lehtisen menetelmää voidaan käyttää muun muassa hyvin ruuhkaisilla rajanylityspaikoilla, kun tullilla ei ole aikaa aukaista jokaista epäilyttävää konttia.

Hiusnäytteistä Lehtinen löysi huumausaineita, kokaiinia, sellaisessa tilanteessa, että kaasumaisia molekyylejä oli vain yksi miljardia molekyyliä kohti.

Tavoitteena kämmenelle sopiva testilaite

Tutkimuksen ajatuksena oli yhdistää uusia teknologioita ja rakentaa niiden avulla mahdollisimman herkkä ilmaisin. Lisäksi tavoiteltiin keinoa saada sensori mahtumaan kämmenellä pidettävään kenttäkäyttöiseen laitteeseen.

Nykyiset menetelmät ovat raskaista ja kalliita, eikä niitä voi sellaisenaan käyttää kenttätyössä.

Jaakko Lehtisen fysiikan alaan kuuluva väitös esitellään Turun yliopistossa 18. tammikuuta.