Salolainen: Koskien suojelemisesta on tulossa sota

Kansanedustaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan lähiaikoina nähdään uusi koskisota. Siinä tavoitteena on murtaa koko koskiensuojelulaki. Salolainen epäilee, että voimayhtiöt yrittävät liittoutua keskustan ja perussuomalaisten kanssa.

Kotimaa
Pertti Salolainen
Yle/ Jyrki Lyytikkä

Iijoen vesistöalueelle Pudasjärvelle suunnitellaan Kollajan tekoallasta. Allashanketta on viritellyt Pohjolan voiman PVO Vesivoima. Hanketta tukee Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen arvio, jonka mukaan suunnitelma ei toteutuessaan merkittävästi vaarantaisi luontoarvoja.

– Uskomatonta, että vanhat haavat halutaan avata, sanoi kansanedustaja Pertti Salolainen (kok.) Yle Radio Suomen Ajantasassa.

– Jos yksi kohta koskiensuojelulaissa murtuu, niin siellä on 52 suojeltua vesistöä, ja tässä on selvä pyrkimys murtaa tätä koskiensuojelulakia. Silloin tuhotaan Natura-päätökset ja muut, arvioi Salolainen.

Salolaisen mielestä voimayhtiöt laskelmoivat ja ovat rohkaistuneet. Hän näkee taustalla selvän poliittisen kuvion.

– Kun keskusta ja perussuomalaiset ovat vahvistamassa asemiaan, niin ehkä voimayhtiöt laskevat, että sitten ensi vaalien jälkeen on riittävästi poliittista voimaa murtaa koskiensuojelulaki.

Voimayhtiöiden olisi palautettava miljoonakorvaukset

Salolaisen mukaan koskiensuojelulaki oli valtava saavutus aikanaan vuonna 1987, kun suomalaisen koskiluonnon rippeet saatiin suojelluksi.

– Tästä tulee kyllä uusi koskisota. Ja melkoinen ottelu tästä tulee! Ja se ei tule olemaan ihan helppo myöskään näille voimayhtiöille.

Pohjolan voima on saanut noin 25 miljoonaa euroa korvauksia vesivoimalan rakentamatta jättämisestä.

– Mitäs niille rahoille tehdään? Ne tietysti palautettaisiin, sanoo Salolainen.

Kansanedustaja ei luota ELY-keskuksen päätöksiin

Pertti Salolainen ei luota Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen arvioon, jonka mukaan Kollajan tekoallas ei vaarantaisi luontoarvoja.

– Minä en ole kovin paljon luottanut ELY-keskuksen päätöksiin myöskään Talvivaarassa. ELY-keskus ei ole mikään erehtymätön installaatio. He tekevät vakavia virheitä ympäristön ja luonnonsuojelun kannalta.