1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paketteja ei enää voi hakea tullin toimipaikasta

Vuodenvaihteesta lähtien EU:n ulkopuolelta tulevaa postipakettia ei enää voi noutaa tullin toimipaikasta. Tullauksen voi edelleen tehdä tullitoimipaikassa tai pääsääntöisesti sähköisesti internetissä. Nettitullaukseen on saatavissa neuvonta-apua puhelimitse.

Tulli kerää tänä vuonna arviolta miljoona euroa enemmän arvonlisäveroa. Kuva: Yle

Uusi vuosi toi uusia tuulia myös tulliin. Vuodenvaihteesta lähtien EU:n ulkopuolelta tulevaa postipakettia ei enää voi noutaa tullin toimipaikasta. Tullauksen voi edelleen tehdä tullitoimipaikassa tai pääsääntöisesti sähköisesti internetissä.

– Asiakas pystyy edelleen tullitoimipaikassa tekemään tulliselvityksen, mutta ei voi saada enää paikallistullilta pakettia käsiinsä. Paketti lähetetään Itellan toimipisteestä suoraan asiakkaan kotiosoitteeseen sen jälkeen, kun tulli-ilmoitus on tehty ja tullimaksut on maksettu, kertoo Vaasan tullitoimipaikan päällikkö Sture Skinnar.

Vaasassa nettiin siirtyminen hitaampaa

Tulli-ilmoituksen on voinut tehdä netissä pian parin vuoden ajan. Tuonti-ilmoitukset tehdään jo pääosin netissä koko maassa. Vaasan alueella nettiin siirtyminen on ollut hieman hitaampaa, sillä 75-85 prosenttia tullauksista tehdään netissä.

– Yksi osatekijä on se, että täällä Vaasassa ja lähikunnissa on aika paljon ulkomaalaistaustaisia henkilöitä. Heillä saattaa kynnys olla korkeampi ottaa tämä nettisovellus käyttöön, Skinnar epäilee.

Fyysisestä työstä puhelinpalveluun

Tulli-ilmoitusten siirtyminen nettiin on muuttanut työntekijöiden työnkuvia. Tullilla on parinkymmenen henkilön joukko antamassa puhelimessa neuvoja ilmoitusten teossa. Työntekijöistä kaksi on Vaasassa.

– Pakettien fyysinen käsittely on jäänyt kokonaan, vaikka Vaasan kohdalla puhutaankin pienestä määrästä paketteja. Työn luonne on kuitenkin muuttunut fyysisestä palvelun antamisesta puhelinpalvelun antamiseen, Skinnar kertoo.

Henkilöstön määrään ei muutoksella ole ainakaan lyhyellä aikavälillä vaikutusta.