1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korson VPK sammutti Matti Kassilan elokuvapalon

Yli 30 vuotta Vantaalla asunut ohjaaja muistetaan ennen kaikkea Komisario Palmu -elokuvistaan ja niiden tavasta kuvata Helsinkiä. Vantaan kaupunginmuseon Kassila-näyttelystä löytyy kuitenkin myös vantaalaisia näkökulmia Kassilan maailmaan. Hauskin tarina liittyy Hilman päivät -elokuvan tulipaloon.

Kotimaan uutiset
Ohjaaja Matti Kassila elokuvan Tähdet kertovat, komisario Palmu kuvauksissa 1962.
Ohjaaja Matti Kassila elokuvan Tähdet kertovat, komisario Palmu kuvauksissa 1962. Matti Kassila: Tähdet kertovat, komisario Palmu 1962 © YLE / Fennada-Filmi Oy.

Matti Kassilan vuonna 1954 valmistuneen Hilman päivät -elokuvan kuvauksissa sattui erikoinen kommellus. Pääosin Nurmijärvellä kuvatun farssin tapahtumat liittyvät olennaisesti suureen tulipaloon, josta ei etukäteen muistettu informoida aivan kaikkia.

– Kuvauksien aikaan Korson vapaapalokunnalle ei jostain syystä ilmoitettu etukäteen, että elokuvanteon yhteydessä kuvataan näyttävä tulipalokohtaus, vaikka muille seudun palokunnille tieto menikin. Kun kohtauksen kuvaaminen sitten alkoi, korsolaiset ryntäsivät paikalle nähtyään aavalla peltoaukiolla ison tulipalon, nauraa Vantaan kaupunginmuseon vs. museonjohtaja Marjo Poutanen.

Jussi-patsaat kipattiin kaivokseen

Matti Kassilan ohjaajanura on ollut esillä Vantaan kaupunginmuseossa viime syyskuusta saakka. Osana näyttelyn esineistöä ovat Kassilan vuosien varrella saamat Jussi-patsaat – tai itse asiassa vain niiden kopiot. Takavuosina ohjaaja käski suutuspäissään poikiaan heittämään alkuperäiset patsaat Vantaan Kaivokselan kaivoksiin. Ja näin myös tapahtui. Kassila itse ei halua antaa syntymäpäivähaastatteluja. Syksyllä tapahtuneen aivoinfarktin jäljiltä miehen oikea puoli on heikommassa kunnossa, mikä vaikuttaa myös puheen tuottamiseen. Ohjaajan vaimon Christina Kassilan mukaan palvelutalossa asuva mies on kuitenkin kiinni arjessa ja seuraa edelleen aktiivisesti maailman tapahtumia.

– Viimeksi eilen hän soitti minulle tietokoneeseen liittyvien ongelmien vuoksi. Matti odottaa kovasti kevättä ja valoisampaa aikaa, jolloin pääsee taas ulos kävelemään rollaattorin kanssa.

Kaupunginmuseon Marjo Poutasen mukaan ohjaaja oli viime vuonna aktiivisesti mukana näyttelyn kokoamisessa.

– Hän muun muassa lainasi meille aineistoa, kertoi tarinoita ja auttoi asioiden tarkistamisessa. Näyttelyn kokoamisessa hän ei kuitenkaan ohjannut meitä vaan pysyi taustatekijänä, mistä täytyy antaa hänelle suuri hatunnosto.

Ohjaaja Matti Kassila on saanut pitkän rivin Jussi-palkintoja.
Ohjaaja Matti Kassila on saanut pitkän rivin Jussi-palkintoja. Alkuperäiset palkinnot mies heitätytti suutuspäissään Kaivokselan vanhoihin kaivoksiin. Kopiot ovat nähtävillä Vantaan kaupunginmuseon näyttelyssä.Heikki Oksanen © YLE Kuvapalvelu
Ohjaaja Matti Kassila on asunut yli 30 vuotta Vantaan Rajatorpassa. Kuvassa Kassila on työhuoneensa edustalla kotipihallaan kesällä 2013.
Ohjaaja Matti Kassila on asunut yli 30 vuotta Vantaan Rajatorpassa. Kuvassa Kassila on työhuoneensa edustalla kotipihallaan kesällä 2013. Pekka J. Heiskanen © Vantaan kaupunginmuseo
Lue seuraavaksi