Hengenvaaralliseen ripulibakteeriin etsitään rokotetta

Suomessa kehitellään rokotetta vaarallista sairaalabakteeria vastaan. Clostridium difficile -bakteeri on yleisin hengenvaarallisia sairaalainfektioita aiheuttava mikrobi. Tutkimus toteutetaan yliopistollisten keskussairaaloiden yhteistyönä.

terveys
Mikroskooppi.
Simo Pitkänen / Yle

Turun yliopistollinen keskussairaala on mukana monikansallisessa tutkimuksessa, jossa kehitetään rokotetta vaarallista Clostridium difficile -sairaalabakteeria vastaan. Bakteeri on Suomessa yleisin hengenvaarallisia sairaalainfektioita aiheuttava mikrobi.

Infektiolta suojaavaa rokotetta ei vielä ole käytössä, mutta Rokotetutkimuskeskus tutkii sitä parhaillaan. Rokotteen tutkimukset potilailla alkoivat Turussa viime vuoden lopulla.

Tutkimus toteutetaan rokotetutkimuskeskuksissa yliopistollisten keskussairaaloiden yhteistyönä. Turun lisäksi siihen osallistuu potilaita Tampereella ja pääkaupunkiseudulla. Myöhemmin potilaita kutsutaan tutkimukseen myös Porissa, Kokkolassa, Seinäjoella ja Oulussa.

Mukana 15 000 vapaaehtoista

Laajaan, 17 maassa toteutettavaan rokotetutkimukseen osallistuu 15 000 vapaaehtoista 200 tutkimuspaikassa. Suomessa tutkimukseen otetaan mukaan yli 50-vuotiaita, jotka ovat menossa sairaalaan kirurgiseen toimenpiteeseen, tai jotka ovat olleet kuluneen vuoden aikana ainakin kahdesti hoidettavina sairaalassa ja saaneet antibioottihoitoa.

Turussa tutkimukseen kutsutaan muun muassa nivel-, polvi- ja lonkkaleikkauksiin meneviä potilaita.

- Eurooppalaisessa vertailussa C. difficile -infektioiden määrä Suomessa on jopa suurempi kuin muualla. Vuosittain sen aiheuttamaan ripuliin Suomessa sairastuu 5 000 potilasta, perustelee rokotteen tarpeellisuutta infektiotautien ylilääkäri, vt. professori Jarmo Oksi Tyksin tiedotteessa.

- Tästä aiheutuu paljon sairaalahoitoja tai niiden pitkittymisiä. Potilaiden toipuminen muun muassa leikkauksista tai muista lyhyistäkin sairaalahoitojaksoista voi merkittävästi hidastua.

Hoitoon liittyväksi infektioksi eli sairaalainfektioksi kutsutaan sellaista bakteerin, viruksen tai sienen aiheuttamaa infektiotautia, joka on saanut alkunsa potilaan hoidon aikana. Suomessa hoitoon liittyviä infektioita aiheuttaa yleisimmin Clostridium difficile -bakteeri. Sen aiheuttaman vakavan suolistosairauden oireet vaihtelevat lievästä ripulista hengenvaaralliseen paksusuolentulehdukseen.

Lähteet: Tyksin tiedote