Lastensuojelun viranomaisia haastetaan - mistä se kertoo?

Lastensuojelun epäkohtia on viime aikoina nostettu esiin monin tavoin. Verkossa on paljon erilaisia lastensuojelua kritisoivia ryhmiä, kirjoituksia ja videoita. Mistä se kertoo? Miksi epäluottamus viranomaisia kohtaan näyttää lisääntyneen?

Kuvakaappaus Lokakuun liikkeen lastensuojelua ironisoivasta nettivideosta "Lastensuojelijan uskontunnustus" Kuva: YouTube

Lastensuojelun toimia on kyseenalaistettu viime aikoina näkyvästi. Asian ympärille on perustettu erilaisia virallisia ja epävirallisempia ryhmittymiä, jotka toimivat erityisesti verkossa.

Viime vuonna Radium Kustannus julkaisi kolme kirjaa (siirryt toiseen palveluun), joissa käsitellään lastensuojelun varjopuolia asiakasnäkökulmasta.

Aktivismi on saanut mitä luovempia muotoja. Verkossa on nähtävissä yksittäisten kansalaisten kuvaamia videoita, joihin on tallennettu viranomaisten toimia. Kuluneella viikolla on kohistu videosta, jossa poliisit ja sosiaalityöntekijä noutavat oululaiset kaksospojat kotoaan. Yle uutiset Suora Linja haastatteli videon ladannutta Tuomas Pellonperää torstaina.  Lokakuun liike on julkaissut tällaisen lastensuojelua ironisoivan videon (siirryt toiseen palveluun) ja Ylä-Savon sote - rikollisjärjestö vai ei (siirryt toiseen palveluun)keskittyy yhden sosiaalitoimen kritisointiin. Lisäksi on lukuisia blogeja, joissa käsitellään ja kritisoidaan lastensuojelun toimia, tässä yksi (siirryt toiseen palveluun).

Vantaan sosiaalitoimen psykososiaalisten palveluiden palvelupäällikkö Anna Cantell-Forsbom kertoo, että etenkin videoiden tehtailun takana on monesti muutamat aktiivit, mutta hänen kokemuksensa mukaan myös viralliset muistutukset ja kantelut sosiaaliviranomaisten toimista ovat lisääntyneet.

Onko totta, että viranomaisia kohtaan tunnettu epäluottamus lastensuojeluasioissa on lisääntynyt? Mistä se kertoo? Mitä mieltä olet käytetyistä keinoista?

Lastensuojelu on Suoran Linjan teemana ensi viikolla. Voit halutessasi lähettää myös suoraan sähköpostia tekijöille, osoitteeseen suoralinja@yle.fi

Artikkelia muokattu 10.1.2014 klo 13:45: "Lisäksi on lukuisia blogeja, joissa käsitellään ja kritisoidaan lastensuojelun toimia, tässä yksi" - linkitys on vaihdettu tuoreempaan esimerkkiin.