Demareiden ehdotus Guggenheimin valtuustokäsittelystä kaatumassa

Helsingin demareiden ehdotus Guggenheim-tonttivarauksen palauttamisesta valtuustoon ei näytä saavan muiden puolueiden tukea. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina tontin varaamista Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailulle. SDP:n mukaan Guggenheim-hankkeesta pitäisi päättää jo tässä vaiheessa valtuustossa eikä vain kaupunginhallituksessa.

kulttuuri
Suunniteltu alue, johon Helsingin Guggenheim-museo rakennettaisiin. Näkymä Katajanokalta päin.
Suunniteltu alue, johon Helsingin Guggenheim-museo rakennettaisiin. Näkymä Katajanokalta päin.Guggenheim Helsinki

Sdp:n ryhmä kaupunginhallituksessa haluaa, että tonttivarausesitys palautetaan valmisteluun siten, että asia käsitellään kaupunginhallituksen lisäksi myös valtuustossa.

- Arkkitehtuurikilpailu on osa hanketta ja näin ollen se että valtuusto olisi ottanut kantaa koko hankkeeseen ennen tämän käsittelyä, olisi kaupunkidemokratian kannalta hyvä asia, sanoo SDP:n kaupunginvaltuutettu Pilvi Torsti.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan vain Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto kannattavat SDP:n ehdotusta, joten valtaosa kaupunginhallituksesta on esitystä vastaan. Kaupunginhallitus käsittelee tontin varaamista Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailulle maanantaina.

Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset vastustavat koko Guggenheim-museon rakentamista ja pitävät arkkitehtuurikilpailua varten tarvittavaa tonttivarausta myöntymisenä hankkeelle.

Kokoomus: Demareiden ehdotus vain pitkittäisi päätöksiä

Suurin ryhmä Kokoomus on yksimielinen siitä, ettei asiassa ei ole tarvetta aikalisään. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tatu Rauhamäen (Kok.) mukaan Kokoomus on yksimielisesti tonttivarauksen puolella ensi maanantain kokouksessa. Kokoomuksen mukaan demarien esitys vain pitkittäisi asioita.

Samaa mieltä ovat keskusta ja RKP. RKP:n mukaan Guggenheim on hyvä hanke eikä arkkitehtuurikilpailua ole syytä lykätä.

Vihreät ovat tonttivarauksen kannalla, mutta tonttivarauksen ei haluta sitovan kaupunkia Guggenheim-hankkeeseen.

- Meidän huolenaiheet ovat pitkälti samankaltaisia kuin tässä demareidenkin avauksessa olevat kysymykset. Uskomme kuitenkin, että tonttivaraus on oikea tapa, jolla edetään. Kaupunginhallitus varaa tontteja aivan rutiininomaisesti, se ei ole elämää suurempi päätös, sanoo Vihreiden kaupunginhallitusryhmän puheenjohtaja Hannu Oskala Yle Uutisille.