1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Seuraa maailman suurimman jääkupolin rakentamista

Maailman suurimmaksi tähtäävän jääkupolin rakentaminen on viimeinkin aloitettu Juuassa. Nyt pakkasten tultua hollantilaiset aikovat rakentaa vesi-sahanpuruseoksesta jääkupolia ympäri vuorokauden reilun viikon ajan.

Kuva: Aija Poikonen

Juuan maailmanennätyskupolin kupolin jäädytys on alkanut. Hollantilaisen Eindhovenin teknillisen yliopiston tarkoituksena on rakentaa Juuan vanhalle urheilukentälle maailman suurin jääkupoli pykriitistä eli vesi-sahanpuruseoksesta. Kupolin pitäisi valmistuessaan olla läpimitaltaan 30 metriä ja 10 metriä korkea.

Vapaaehtoiset ja hollantilaiset opiskelijat ovat aloittaneet pykriitin ruiskutuksen muotin päälle torstain ja perjantain välisenä yönä. Rakennustöiden aloitus viivästyi leudon sään vuoksi. Hankkeeseen osallistuu 60 hollantilaista ja useita juukalaisia vapaaehtoisia.

Muovinen muotti, jonka päälle pykriittiä ruiskutetaan painaa lähes 350 kiloa. Muotin pystyttämiseen ja ilmalla täyttämiseen meni aikaa kolme tuntia.

Pakkasta on torstaiyöstä lähtien ollut lumitykin vaatimat -5 astetta, on lumentekoa hidastanut ilman korkea kosteuspitoisuus, kirjoittaa hankkeen tiedottaja Aija Poikonen.

- Toivomme, että perjantai-iltana lunta on saatu tehtyä niin paljon, että voimme rakentaa siitä perustuksen myös suuren kupolin ympärille. Sen jälkeen voidaan aloittaa pykriitin ruiskuttaminen myös suuren kupolin ympärille, kertoo hanketta vetävä apulaisprofessori Arno Pronk Eindhovenin teknillisestä yliopistosta.

Rakentajat tekevät töitä vuorokauden ympäri, jotta kupoli valmistuisi ensi viikon lauantaina oleviin avajaisiin.

Pykriittiä 4 metrin korkeudelle asti

Tutkimuksissa on todettu, että pykriitti on jäähän verrattuna kolme kertaa vahvempaa ja se on myös lujempaa, mikä mahdollistaa läpimitaltaan suurempien ja erimuotoisten rakennelmien tekemisen.

Arvioidaan, että sen avulla voidaan tulevaisuudessa rakentaa läpimitaltaan jopa 100 metriä olevia rakennuksia. Pykriittiä voitaisiin käyttää väliaikaisten rakennusten kuten suurempien jäähotellien tai väliaikaisten varastojen rakentamiseen, kertovat hankkeen vetäjät.

Pykriittiä ei ole koskaan aikaisemmin käytetty rakentamiseen.

Arno Pronk

Suuren kupolin ympärille tehdään seinät pykriitistä 4 metrin korkeudelle asti. Sen yläpuolinen osa on puhdasta jäätä.

- Pykriitin ruiskuttaminen on myös tutkimushankkeen kokeellinen osio, koska pykriittiä ei ole koskaan aikaisemmin käytetty rakentamiseen, sanoo Pronk.

Rakentamista voi seurataweb-kameran (siirryt toiseen palveluun)kautta. Muista virkistää sivua, jotta kuva päivittyy.