1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Keski-Afrikan tasavallan presidentti erosi – Ranskan tankit jyräsivät palatsille

Perjantaisen eroilmoituksen taustalla ovat maan tuhoisat väkivaltaisuudet, joita hän ei ole onnistunut hillitsemään. Uutinen on otettu vastaan juhlinnalla ja aseiden laukauksilla.

Keski-Afrikan tasavallan johtaja Michel Djotodia on eronnut. Maata väliaikaisesti hallinnut muslimijohtaja Djotodia ei ole saanut muslimien ja kristittyjen aseellisten ryhmittymien välisiä väkivaltaisuuksia loppumaan. Tuloksena ainakin 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan, joidenkin arvioiden mukaan jopa miljoona.

Erouutinen on otettu vastaan juhlinnalla ja aseiden laukauksilla. Samaan aikaan ainakin neljä ranskalaista panssarivaunua lipui presidentinpalatsille pääkaupungissa Banguissa.

Maan ensimmäinen muslimijohtaja Djotodia nousi valtaan maaliskuussa juuri islaminuskoisten Seleka-ryhmien tuella. Hän on ottanut väkivaltaiseen joukkoon etäisyyttä, mutta väkivallan kierre ei ota loppuakseen. Taisteluissa on kuollut kuukauden aikana yli tuhat ihmistä.

Entinen presidentti Francois Bozize on maanpaossa ja häntä tukevien, enemmistönä olevien kristittyjen ryhmät ovat hekin aseistautuneet.

Ranska on kaaoksen pahenemista estääkseen patistellut EU:ta lähettämään toistaiseksi vailla operaatiota olleista EU:n taistelujoukoista pataljoonan verran sotilaita Keski-Afrikan tasavaltaan omien joukkojensa tueksi.

Djotodian ero ei ollut suuri yllätys, sillä hän kohtasi voimakasta painostusta vallasta luopumiseksi Tšadissa, alueen valtioiden talousyhteisön juuri päättyneessä kokouksessa.