1. yle.fi
  2. Uutiset

Costa Concordia siirretään pois kesäkuussa

Italian mukaan turmalaiva viedään satamaan ja hajotetaan osiin. Osoitteena saattaa olla Kiina.

Ulkomaat
Costa Concordia -laiva
Claudio Giovannini / EPA

Kaksi vuotta sitten tuhoisasti kariutunut loistoristeilijä Costa Concordia siirretään Italian Giglion saaren edustalta pois kesäkuussa. Italian viranomaiset kertoivat aikataulusta perjantaina.

Laivanromu on tarkoitus kuljettaa satamaan ja purkaa siellä osiksi. Kourallinen italialaisia satamia kilpailee urakasta, mutta kiinnostuneita on myös Ranskassa, Turkissa, Britanniassa ja jopa Kiinassa saakka. Italian ympäristöministeri haluaisi mieluiten pitää hankkeen kotimaassa. Näin ympäristövaikutus jäisi pienemmäksi ja purkamisen taloudellinen hyöty jäisi Italiaan.

Karilleajossa tammikuussa 2012 kuoli 32 ihmistä. Turman jälkihoidon hinnaksi on arvioitu jopa 600 miljoonaa euroa. Viime syksynä 290-metrinen Costa Concordia onnistuttiin kampeamaan pystyyn ennennäkemättömän suuressa ja monimutkaisessa operaatiossa, joka kesti alle vuorokauden.

Ennen nostoa sukeltajat löysivät hylystä toisen yhä kadoksissa olleen kuolonuhrin ruumiin. Edelleen yksi laivalla olleista, eräs laivan tarjoilijoista, on löytämättä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi