Hyppää sisältöön

Ensin kaadutaan pyllylleen ja sitten tehdään piruetti

Viime syksynä monet suomalaiset seurasivat innolla taitoluistelua, kun julkkikset kisailivat keskenään television Dancing on ice-ohjelmassa. Taitoluistelusta on innostuttu myös Kemissä missä Ice Cats -taitoluisteluryhmä sai syksyn aikana yli 20 uutta harrastajaa.

Kuva: Aleksi Pohjola / Yle

Harva tietää, että taitoluistelu on saapunut Suomeen jo 1875, amerikkalaisen Jackson Hainesin toimesta. Suomalaisista taitoluistelijoista tunnetuimpia ovat 1990-luvulla palkintokaappiaan täyttäneet Susanna Rahkamo ja Petri Kokko. Viime vuosina mainetta ovat niittäneet esimerkiksi Laura Lepistö ja Kiira Korpi.

Taitoluistelijoiden edesottamuksia seurataan myös Kemissä. Kemin Lämärien Ice Cats taitoluisteluryhmän suosio onkin huimassa kasvussa. Pian viisi vuotta toimineeseen ryhmään liittyi Viime syksynä paljon uusia harrastajia ja nyt harjoituksissa voi pyöriä parhaimmillaan yli 40 paria kaunoluistimia.

Kaatumistakin harjoitellaan ja nimenomaan sitä oikeaa kaatumista.

- Ikähaitari meillä on laaja. Nuorin on viisi vuotta ja vanhin 18, kertoo Ice Catsien päävalmentaja Anneli Kunnari.

Vaikka ikähaitari on ryhmässä laaja, ei kaikki suinkaan tee samoja harjoitteita.

- Ryhmään voi tulla kaiken tasoiset luistelijat. Aloittelijoillekin on kaksi ryhmää. Jos ei meinaa aluksi pysyä pystyssä, niin mennään tuen kanssa ja siitä sitten pikkuhiljaa eteenpäin, Kunnari kertoo.

Kuivaharjoittelua ja kaatumista

Kun luistimilla alkaa päästä eteenpäin, siirrytään nopeasti harjoittelemaan hyppyjä ja piruetteja. Kaatumista ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä.

- Kyllähän tämä jää on liukas. Kaatumistakin harjoitellaan ja nimenomaan sitä oikeaa kaatumista että kaadutaan pyllylleen eikä päälleen, toteaa Kunnari

- Jäällä harjoitellaan viikoittain kaksi tuntia yksinluistelua ja kaksi tuntia muodostelmaluistelua. Lisäksi kerran viikossa harjoitellaan kuivalla hyppyjä, piruetteja ja kuntoillaan, hän jatkaa.

Ice Catsien päävalmentaja Anneli Kunnari. Kuva: Aleksi Pohjola / Yle

Ensimmäiset kilpailut edessä

Viidettä vuotta toimivan Ice Catsin muodostelmaluistelijat valmistautuvat seuran ensimmäisiin kilpailuihin ja suuntaavat tammikuun lopulla Ouluun.

- Tulokassarjaan osallistutaan ja katsotaan miten onnistutaan ja miten meidän siivet kantaa, toteaa Ice Catsien päävalmentaja Anneli Kunnari.

- Ouluun mennään ja ei ole meille pohjoisen matkaajillekaan niin pitkä matka. Yleensä tuolla etelässä on enemmän taitoluistelua, hän jatkaa.

Ryhmän esiintymisillä on ollut laajemmatkin vaikutukset seuraan ja se on yksi syy miksi harrastajamäärät ovat kasvaneet.

- Sana on kiirinyt, että Ice Catseilla on enemmän jääaikaa ja sitten kaverit ovat kertoneet harrastuksesta. Lisäksi olemme alkaneet tekemään näitä näytöksiä ja sitä kautta on päässyt näkemään millaista tämä toiminta on, summaa Kunnari seuran suosiota.

Kalle Purhonen / Yle Perämeri