Pakkoliitokset eivät yllä Lappiin

Kuntien pakkoliitokset eivät ainakaan vielä ole tulossa Lappiin. Hallitus ajaa kuntien pakkoliitoksia isoille kaupunkiseuduille, joista pohjoisin on Oulu.

Kuntauudistus
Kuntaministeri Henna Virkkunen
Raimo Torikka / Yle

- Harvan asutuksen alueella on mahdollista hakea poikkeusta, että kunnat selvittävät liitosta esimerkiksi alle 20 000 asukkaan alueella. Lapin osalta se on monella alueella ilman muuta järkevää selvittää liitoksia pienemmällä alueella, koska siellä etäisyydet ovat niin pitkät, kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

Virkkusen mukaan hallitus on viime vuonna panostanut siihen, että se saisi kuntaliitosselvitykset vauhtiin isoimmilla kaupunkiseuduilla. Seuraavaksi hallitus suuntaa katseensa muihin alueisiin.

- Tällä hetkellä noin sata kuntaa haluaa tehdä liitosselvitystä, mutta on erimielisyyttä naapurin kanssa siitä mikä olisi se oikea kuntajoukko.

Virkkunen ei ota tarkemmin kantaa siihen, montako kuntaa Lappiin voisi tulevaisuudessa jäädä. Hän kuitenkin toteaa, että järkevintä Lapissa olisi yhdistää kuntia Kemi-Tornion alueella.

- Eniten hyötyjä saataisiin Kemi-Tornion alueen kuntien yhdistymisellä. Toivon, että sillä alueella saataisiin taas liitosneuvottelut käyntiin, vaikka tiedän että siellä on aiemminkin neuvottelut tehty ja ne eivät ole johtaneet lopputulokseen. Silloin on tietysti vaikeampi aloittaa prosessi, mutta ilman muuta siellä olisi järkevää käynnistää neuvottelut.