1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tästä tunnistat pentutehtaan – Pre paid -liittymiä, salaperäisiä tapaamispaikkoja ja uhkauksia pennun lopettamisesta

Poliisi on viime viikkojen aikana saanut tutkittavakseen tapauksia, joissa koiranpentuja on pidetty huonoissa olosuhteissa ja niitä on kaupiteltu pimeästi. Laittoman pentutehtaan voi kuitenkin tunnistaa etukäteen.

Kotimaan uutiset
Koiria virolaisessa pentutehtaassa.
Pentutehtaat ovat pahimmillaan kuin keskitysleirejä, joissa emojen tehtävä on toimia synnytyskoneina.YLE

Mikäli olet tekemässä kauppoja suloisesta koiranpennusta ja kaupan toisen osapuoli ehdottaa tapaamispaikaksi paikallisen huoltoaseman pihaa, kannattaa varoituskellojen jo soida. Jos myyjä vielä kiirehtii ostopäätöksen tekemistä, kannattaa viimeistään kauppaa jo vakavasti harkita.

Kuono.fi-sivusto on koonnut tunnusmerkkejä (siirryt toiseen palveluun), joista kuluttaja voi tunnistaa kaupan toisen osapuolen hämärät aikeet.

Puuttelliset yhteystiedot

Jos kauppias käyttää pre paid -puhelinliittymää tai kokonaan puuttellisia yhteystietoja kannattaa asiakkaan havahtua, että kaikki ei välttämättä ole kunnossa.

Asiakkaan tulee saada tutustua myös olosuhteisiin, missä pentu on kasvanut. Laiton pentutehtailija ei välttämättä halua päästää asiakasta katsomaan pentuetta ja emokoiraa.

Nopea päätös vaaditaan

Kotieläimen hankinta on aina huolellisen harkinnan tulos. Tämä ei välttämättä käy kauppiaalle, joka kauppaa huonoissa olosuhteissa teetettyä pentuetta.

Mikäli asiakkaalta vaaditaan pikaista ostopäätöstä, kyseessä on melko varmasti laiton kasvatustoiminta. Lisäksi puutteellisissa olosuhteissa teetteyjä pentuja kaupitteleva kasvattaja saattaa uhata myös pentujen lopettamisella.

Tässä taustalla on se, että laittomalla kasvattajalla saattaa olla pentuja puutteellisissa olosuhteissa jopa liikaa. Näin kävi esimerkiksi Virolahdella, missä poliisi löysi kasvattajalta yli 100 huonoissa olosuhteissa pidettyä mäyräkoiraa.

Vastuullinen kasvattaja ei kiirehdi

Suomen Kennelliitosta korostetaan, että pentueiden välillä tulee olla yli kymmenen kuukautta (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi yhdellä emolla ei saa tämän elinaikana teettää yli viittä pentuetta.

Tärkeää on myös se, että pentu luovutetaan vasta oikeassa luovutusiässä. Ostajan tulee saada myös asianmukaiset dokumentit, eli rekisteritodistukset ja kauppakirjat.

Lue seuraavaksi