Brucella canis - uusi vitsaus suomalaiskoirille

Loppuvuodesta 2013 Suomessa diagnosoitiin ulkomailla yleinen koirien infektiotauti. Tauti leviää mm. koirien jalostustoiminnan seurauksena. Sairastuneille koirille suositellaan lopetusta. Tauti voi tarttua myös ihmiseen.

Kotimaa
Koira agilityradalla
Anne Lind

Loppuvuodesta 2013 Suomessa tuli ilmi koirien bruselloositapauksia. Brusella canis tartunta on todettu narttukoirassa, joissakin sen pennuissa sekä mahdollisesti astutukseen käytetyssä uroskoirassa. Kyseessä on jalostuskäyttöön käytettävät puhdasrotuiset koirat.

Evirasta ei kerrota, että minkä rotuisista koirista on kyse. Edellinen ja ensimmäinen tautitapaus Suomessa on löydetty vuonna 2008, silloin bakteeri löytyi ulkomailta tuodusta sekarotuisesta koirasta.

- Tämä tapaus liittyy puhdasrotuisten koirien kasvatukseen, sen vuoksi tämä tapaus tulee ottaa vakavammin kuin tuo aiempi tapaus, selvittää Evirasta erikoistutkija Eija Seuna.

Koirien bruselloosi ei ole yhtä vaarallinen kuin muut_ Brucella-_suvun bakteerien aiheuttamat taudit, kuten nautojen luomistauti. Koirasta koiraan sekä koirasta ihmiseen tarttuva tauti on silti vaikea hoitaa ja sen suhteen tulisi olla varuillaan.

- Uskon, että tämä tapaus saadaan hallintaan. Ihmisille on annettu toimintaohjeet asian suhteen, kertoo Eviran erikoistutkija Eija Seuna.

Tauti on ulkomaista alkuperää ja sen reittiä selvitetään.

Eija Seuna

Tarttuu myös ihmisiin

Brucella canis -infektiotauti on zonoosi eli se voi tarttua myös ihmisiin.

- Tauti tarttuu ihmiseen todennäköisimmin silloin jos ihminen antaa koiralle synnytysapua. Kyseessä on ns. sukupuolitauti eli bakteereja on eniten koiran kohtueritteessä ja mm. sikiökalvoissa sekä uroskoiran siemennesteessä, kertoo erikoistutkija Eija Seuna.

Seunan mukaan bakteereja on myös mm. koiran virtsassa, mutta muissa eritteissä kuten syljessä niitä on vain vähän. Suositusten mukaan tartunnan saanut koira tulee lopettaa. Tartunnan saaneen ihmisen oireet ovat usein lieviä tai oireita ei havaita lainkaan.

- Ihminen voi saada vaikeitakin oireita, mutta usein oireet ovat kuumeilua, infektio-oireita tai yskää.

Tässä asiassa ei ole syytä paniikkiin.

Eija Seuna

- Mielestäni tässä asiassa ei ole syytä paniikkiin, jatkaa Eija Seuna Evirasta.

Tauti tulee ulkomailta - leviäminen voitaisiin estää

Vuoden 2013 tapaukseen liittyy koirien kasvatustyö ja ulkomaisten koirien käyttäminen jalostukseen.

- Tämä tauti on ulkomaista alkuperää ja sen reittiä Suomeen selvitetään.

Eviran erikoistutkija Eija Seuna kertoo, että Suomessa tilanne on taudin osalta vielä hyvä, sillä tiedossa olevat tapaukset ovat hallinnassa. Tauti on kuitenkin Seunan mukaan jatkuvasti riskinä ja tiedon levittäminen asiasta olisi ensiarvoisen tärkeää.

- Toivottavasti koirien testaus yleistyisi ja näin sairastuneita koiria ei käytettäisi jalostukseen. Lääkehoito tehoaa huonosti eikä takaa lopullista paranemista.

- Ulkomailta tuodaan jatkuvasti koiria Suomeen jalostuskäyttöön, joten yhtä tiettyä rotua on turha leimata. Tautia voi esiintyä minkä tahansa rodun piirissä, muistuttaa tutkija.