Autoverotuksen uudistuskaavailut sapettavat karavaanareita

SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläisen mukaan kilometrivero tappaisi koko matkailualan.

liikenne
Kuvassa matkailuajoneuvo ja -vaunuja leirintäalueella.
Jarkko Heikkinen / Yle

Karavaanarit ovat näreissään autoverotuksen uudistussuunnitelmista.

Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmän joulukuussa esittämän ehdotuksen mukaan auto- ja ajoneuvoverot muutettaisiin tulevaisuudessa kilometriveroksi. Auton liikkeitä seurattaisiin satelliittipaikannuksen avulla ja vero vaihtelisi sen mukaan, millä alueella auto liikkuu.

SF-Caravan ry:n puheenjohtaja Juha Hämäläinen on sitä mieltä, että uudistus on haitaksi karavaanareille ja koko matkailualalle.

- Täysin järjetön systeemi. Sillähän aiotaan tappaa matkailuala kokonaan Suomesta. Se tarkoittaa, että kukaan ei aja matkailuautoilla ja -vaunuilla, ja leirintäalueet ovat tyhjillään. Ei ulkomainen turisti pidä kaikkia leirintäalueita pystyssä, Hämäläinen sanoo.

Miljoonien vaikutukset matkailutuloihin

Ihmettelen sitä, että tällaisia mietintöjä tehdään ajattelematta, mikä on kokonaisvaikutus

Juha Hämäläinen

Karavaaniharrastus on viime vuosina kehittynyt suotuisasti. Leirintäalueyöpymisissä on viiden vuoden aikana tapahtunut noin 20 prosentin kasvu. Viime kesänä majoittumisöitä oli yli kaksi miljoonaa. Verouudistus pysäyttäisi todennäköisesti myös karavaaniharrastuksen kasvun.

- Se on päivänselvä asia, että kyllä loppuu. Kuin voita leikattaisiin kuumalla veitsellä. Ihmettelen sitä, että tällaisia mietintöjä tehdään ajattelematta, mikä on kokonaisvaikutus. Matkailu jos mikä on tänä päivänä yksi niitä harvoja kasvavia osa-alueita, Hämäläinen kommentoi.

Autoveron uudistus vaikuttaisi Hämäläisen mukaan merkittävästi matkailutuloihin.

- Puhutaan useista kymmenistä miljoonista.

SF-Caravan ry on antamassa vastineen verouudistussuunnitelmille. Hämäläinen toivoo, että lakiin puuttuttaisiin ennaltaehkäisevästi, eikä sitä ikinä syntyisi.