Miksi ihminen säpsähtelee nukkuessaan?

Olet juuri nukahtanut, kun käsi tai jalka pomppaa ilmaan. Kuulostaako tutulta? Uniasiantuntijan mukaan säpsähtely liittyy usein univaiheisiin. Lääkärin puoleen tarvitsee kääntyä vasta, jos yöllinen herääminen on toistuvaa ja aiheuttaa kovaa väsymystä.

Kotimaa
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Dosentti ja uniasiantuntija Henri Tuomilehdon mukaan unissaan säpsähtelyssä on useimmiten kyse normaalista fysiologisesta reaktiosta, kun ihminen siirtyy univaiheesta toiseen.

– Kun aivotoiminnassa tapahtuu muutoksia, lihaksisto reagoi siihen. Tällöin tapahtuu hetkellisiä rentoutuksia. Aina niihin ei edes herää, Tuomilehto kertoo.

Lihasrentoutuksia voi esiintyä päästä varpaisiin, ja ne ajoittuvat yleensä aivan nukahtamisen jälkeiseen aikaan.

– Niitä esiintyy usein silloin, kun ihminen siirtyy kevyestä unesta keskisyvään uneen.

Miksi sitten tuntuu siltä, että säpsähtely tapahtuu juuri ennen nukahtamista?

– Kevyen unen osuus on ihmisellä hyvin pieni. Jo minuutin tai parin kuluttua nukahtamisesta tapahtuu siirtyminen keskisyvään uneen, Tuomilehto vastaa.

Milloin lääkäriin?

Normaaliin fysiologiaan liittyviä säpsähtelyjä esiintyy jossakin vaiheessa kaikilla, eikä siihen tarvitse hakea apua lääkäriltä. Tuomilehdon mukaan esimerkiksi iän tai sukupuolen mukaan on vaikea vetää yleistyksiä oireiden esiintymisestä.

Niitä esiintyy usein silloin, kun ihminen siirtyy kevyestä unesta keskisyvään uneen.

Henri Tuomilehto, uniasiantuntija

– Joillakin esimerkiksi rankka liikunta ja stressi voivat tehdä oireista voimakkaampia. Olemassa ei ole kuitenkaan selvää logiikkaa, miksi sätkimistä tapahtuu tiettyinä öinä.

Jos säpsähtelyjä ilmenee pitkin yötä ja ihminen kokee olevansa erityisen väsynyt päivisin, voi kyse olla yöllisestä raajaliikehäiriöstä. Tällöin puhutaan jo sairaudesta.

– Jos yöllinen herääminen alkaa toistua, säpsähtelyä ilmenee yön aikana muutenkin ja päiväsaikana esiintyy kovaa väsymystä, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, Tuomilehto neuvoo.