Kontulaan liittyviä ennakkoluuloja karsitaan Kansallisteatterin lavalla

Lähiön asukkaat ovat yhdessä teatterin ammattilaisten kanssa luoneet näytelmän, jossa kerrotaan Kontulan tarinaa yli sadan vuoden ajalta, kauas tulevaisuuteen asti. Kansallisteatterissakin nähtävän esityksen tähdet ovat kaikki kontulalaisia harrastajia, joilla ei ennestään ollut juuri lainkaan kokemusta näyttelemisestä.

kulttuuri
Näyttelijöitä lavalla.
Näytelmän 71-vuotias Elsa ja 17-vuotias Aisha tapaavat toisensa ensimmäisen kerran Kontulan kirjastossa. Yle

50-vuotiaasta Kontulasta on lähes jokaisella mielikuva – eikä se suinkaan aina ole imarteleva. Helsinkiläisten joukkoon nyt toista kertaa jalkautunut Kansallisteatteri tahtoi tarttua tähän haasteeseen.

Sillä on suuri merkitys, koska se kohottaa itsetuntoa, että minä olen jotakin ja pystyn johonkin.

Virpi Aniluoto

- Kontulalla valitettavasti on tietynlainen maine. Yleinen mielipide voi olla, mitä on, mutta ihmiset jotka asuvat siellä, tietävät oikeasti, mikä meininki on, kuvailee Kansallisteatterin Reittejä Kontulaan -yleisötyöhankkeen taiteellinen johtaja Eveliina Heinonen.

Pohjana kontulalaisten kertomukset

Kaikki halukkaat kontulalaiset kutsuttiin syksyn aikana teatteri-ilmaisun työpajoihin. Näyttelijöitä etsittiin ja tarinoita kerättiin myös ostarin tapahtumissa, kirjastossa, kouluissa ja seurakunnassa.

Lopullisen näytelmän käsirkirjoittanut dramaturgi Juho Gröndahl seuloi valtavasta määrästä materiaalia itseään kiinnostavat ja omia Kontula-kokemuksiaan vastaavat elementit.

- Kun sain käsikirjoituksen valmiiksi ja toin se työryhmälle, niin tottakai jännitin, kokevatko ihmiset sen omakseen.

18-henkinen näyttelijäjoukko kuitenkin antoi tarinalle hyväksyntänsä.

- Koen tämän omaksi. Olen aika uusi kontulalainen, olen asunut täällä vasta kuusi vuotta. Mutta kyllä minä tämän tunnen, sanoo näytelmässä 71-vuotiasta Elsaa näyttelevä Virpi Aniluoto.

Batman ostarilla ja muita muistoja

Valmis esitys kertoo Kontulan ja kontulalaisten tarinaa yli sadan vuoden ajalta, kauas

Uskon ja toivon, että ennakkoluulot lähtisivät pois tai ainakin pienenisivät. 

Johanna Tujula

tulevaisuuteen asti. Tärkeitä teemoja ovat ajan kulku, sukupolvet, kotiseuturakkaus, luonto ja kaupunkisuunnittelu. Lisäksi näytelmässä vilahtelevat monin eri tavoin lepakot.

- Heti kun kuulin, että Batman vieraili Kontulan ostarin avajaisissa, ajattelin, että tuo otetaan näytelmään. Ja se lähti tuottamaan ketjureaktion lailla lepakkomytologiaa, Gröndahl kuvailee.

Näytelmän ohjanneen Heinosen mukaan tarina nostaa Kontulan uudelle tasolle.

- Tämä kertoo eeppisen ja hienon, historiallisen vanhan lähiön tarinan ja kurkkaa vähän myös sinne tulevaisuuteen.

Esitykset täyttyvät viimeistä paikkaa myöten

Kansallisteatteri suunnittelee jatkavansa yleisötyötä Kontulassa ja mukaan halutaan lisää myös maahanmuuttajia. Tämänkertaisen näytelmän tähdet pääsevät esiintymään täysille katsomoille ensin paikallisessa koulussa ja lopulta myös Kansallisteatterin lavalla.

- Sillä on suuri merkitys, koska se kohottaa itsetuntoa, että minä olen jotakin ja pystyn johonkin, kuvailee Aniluoto.

Nuorta Aishaa näyttelevä Johanna Tujula uskoo, että näytelmällä pystytään vaikuttamaan myös ihmisten asenteisiin.

- Itselläkin oli hirveä ennakkoluulo aluksi tästä Kontulasta, mutta tässä projektissa olen nähnyt, että täällä asuu ihan samanlaisia ihmisiä kuin muuallakin. Uskon ja toivon, että ennakkoluulot lähtisivät pois tai ainakin pienenisivät.