Etelä-Karjalan ensimmäinen hyvinvointiasema avautui Lemillä

Terveysasemien muuttaminen hyvinvointiasemiksi Etelä-Karjalassa alkoi perjantaina Lemiltä. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin kokeilu tarjoaa aiempaa monimuotoisempaa palvelua asiakkaille. Monelle kuntalaiselle toiminta on vielä vieras.

Kunnalliset terveyskeskukset
Eksote hyvinvointiasema Lemi palveluohjaaja

Vanha terveysasema muuttui perjantaina hyvinvointiasemaksi Lemillä. Uusi palvelumuoto arvelluttaa kuntalaisia.

- No ennen kaikkea se on pelko, että jos meiltä viedään toimintoja pois, sanoo Mikko Virolainen.

- Toivon vaan, et lääkäri pysyis täälllä Lemillä, ettei karkaisi Lappeenrantaan, miettii Sirkku Heimonen.

Jos palvelut häviää, niin se ei ole enää hyvinvointiasema

Oiva Nikunen

- Jos palvelut häviää, niin se ei ole enää hyvinvointiasema, sanoo Oiva Nikunen.

Hyvinvointiasemasta on jo sanana tullut mörkö, ehkä siksi, että se on useasti liitetty keskusteluihin lääkäripalveluiden häviämisestä. Mutta mikä oikeasti muuttuu terveysasemaan nähden?

- Me haluamme tarjota nyt erilaisia ja monimuotoisempia palveluita, sellaisia, jotka asiakas saisi samasta pisteestä, sanoo avoterveydenhuollon johtava ylilääkäri Ritva Simpanen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Mikä käytännössä muuttuu?

Käytännössä Lemiltä on hävinnyt yksi lääkäripäivä viikosta, perjantailta. Uutena palveluna on tullut palveluohjaaja, joka auttaa monessa, missä lääkäri ei edes pysty. Palveluohjaajalle pääsee ilman ajanvarausta.

- Autamme esimerkiksi Kelan etuuksien hakemisesta, toimeentulotukiasioissa ja arjen selviytymiseen liittyvissä asioissa, sanoo palveluohjaaja Kirsti Uusitalo Lemin hyvinvointiasemalta.

Maanantaina 13.1. Lauritsalaan avautuvalla hyvinvointiasemalla ei lääkäriä ole, mutta sieltä saa normaalit terveyspalvelut, ja myös sosiaalineuvontaa palveluohjaajalta. Lauritsalassa on kuitenkin lääkäri kotihoidon tarpeisiin sekä neuvolapalveluihin. Lisäksi Lauritsalaan tulee itsemittauslaitteet, joilla voi mitata esimerkiksi verenpaineen ja happisaturaation.

Autamme esimerkiksi Kelan etuuksien hakemisesta, toimeentulotukiasioissa ja arjen selviytymiseen liittyvissä asioissa

palveluohjaaja Kirsti Uusitalo

Helmikuun 10. päivä aukeaa Ruokolahden hyvinvointiasema, jossa palvelua ei ole aiempaan terveysasemaan nähden karsittu millään lailla, päinvastoin, sielläkin saa muun muassa sosiaalineuvontaa.

Eksote kouluttaa myös Lemille ja Lauritsalaan sairaanhoitajia, joilla on rajattu lääkemäärämisoikeus. Tällöin hoitajalta voi saada antibioottireseptin tiettyihin tulehduksiin.

OmaHyvis -palvelu tukena

Eksote vahvistaa sähköistä palvelua. OmaHyvis -palvelussa, osoitteessa www.hyvis.fi (siirryt toiseen palveluun), voi esimerkiksi varata aikoja vastaanotolle tai keskutella Eksoten terveyspalveluiden asiantuntijoiden kanssa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hyvinvointiasemien kokeilu jatkuu lokakuuhun.

Eksote toivoo saavansa kokeilujakson aikana palautetta palveluista mahdollisimman paljon. Palautetta kerätään henkilökohtaisilla keskusteluilla sekä erilaisissa infotilaisuuksissa.

Palautteen avulla päätetään, miten tulevia muita hyvinvointiasemia lähdetään kehittämään. Etelä-Karjalan kaikki terveysasemat muuttuvat hyvinvointiasemiksi vuoteen 2016 mennessä.