Lapsille puhkesi joukkoreuma Iitissä

Pikkukunnassa on diagnosoitu viime vuosina kymmenen lastenreumaa. Vanhemmat epäilevät, että reumatapaukset johtuvat sikainfluenssarokotteesta. Vesa Mäkisen perheessä sairastuivat molemmat lapset. Yksi lääkäri uskoo sattumaan, toinen ei.

Kotimaa
Varhain todettu reuma voi olla tehokkaan lääkehoidon ansiosta lähes oireeton.YLE Etelä-Karjala

Iittiläisten lasten vanhemmat haistoivat palaneen käryä, kun yllättävän moni lapsiperhe kävi reuman takia kuntoutuksessa. Vesa Mäkinen päätti ottaa asioista selvää, kun hänen molemmat lapsensa sairastuivat.

– Ilmeni, että Iitissä on vuoden 2009 jälkeen diagnosoitu kymmenen lastenreumatapausta. Se on tilastollisesti paljon, Vesa Mäkinen sanoo.

Lastenreumaan sairastuu vuosittain yksi 5 000:stä alle 16-vuotiaasta. Iitissä alle 16-vuotiaita on noin 1 200 ja lastenreumatapauksia siellä oli vuonna 2012 peräti viisi.

– Pohdimme muiden vanhempien kanssa syitä tähän. Päädyimme epäilykseen, että syynä saattaa olla lasten saama Pandemrix-rokote sikainfluenssaa vastaan, Mäkinen kertoo.

Nyt vanhemmat haluavat, että Iitin tapaukset tutkitaan. He ovat tehneet epäillyistä rokotteen haittavaikutuksista ilmoitukset.

– Suomessa on tehty vastaavia reumatyyppisiä ilmoituksia 27. Näistä kymmenen on Iitistä.

Reumalääkärit keskenään eri linjoilla

Reumatologi Hanna Säilä yksityisestä Ortonin kuntoutussairaalasta on sitä mieltä, että Iitin tilanne ei voi olla "lottovoitto" eli puhdas sattuma.

– Tämä on huolestuttavaa. Lastenreumissa ei ole ollut viime vuosina yleisesti kasvua. Julkisen terveydenhuollon pitäisi heti ryhtyä tutkimaan asiaa, Säilä toteaa.

Lasten reumatologian ylilääkäri Pekka Lahdenne Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä puolestaan sanoo, että pienten lukujen valossa on vaikea tehdä johtopäätöksiä.

– Pienellä alueella voi tulla yhtenä vuonna paljon uusia tapauksia ja seuraavana vuonna ei lainkaan. Paikalliset vaihtelut ovat suuria. Seuranta-ajan pitäisi olla pidempi.

Sikapiikki on helppo syyllinen

Lastenreuman aiheuttajaa ei tunneta. Nykykäsityksen mukaan hyvinkin tavalliset infektiot voivat laukaista poikkeuksellisen reaktion, jonka seurauksena kehittyy lastenreuma.

Lahdenne epäilee lastenreuman ja Pandemrix-rokotteen yhteyttä. Hän arvelee, että rokotteesta on helppo tehdä syyllinen.

– Pandemrix on aiheuttanut kaikki tunnetut kohut. Maailmalla on yritetty hyvin pontevasti selvittää, että olisiko se voinut aiheuttaa muutakin kuin narkolepsiaa. Tietooni ei ole tullut mitään vihjettä, että rokote olisi voinut aiheuttaa muita tauteja.