Euroopan komissio alkoi yllättäen arpoa suoraveloitusten kanssa

Finanssialan keskusliitto pitää komission esitystä erittäin yllättävänä, sillä suoraveloitusten loppumiseen liittyvät käytännön järjestelyt on Suomessa jo suurilta osin tehty. Pankit pohtivat asiaa ensi viikolla.

Ulkomaat

Euroopan komissio päätti torstaina yllättäen tehdä esityksen, joka antaisi lisäaikaa kansallisten tilisiirtojen ja suoraveloitusten vastaanottamiselle ilman sanktioita elokuun alkuun saakka.

Finanssialan Keskusliiton johtava asiantuntija Inkeri Tolvanen sanoi Yle Uutisille, että komission esitys tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta.

– Yleensä komission pyörät pyörivät todella hitaasti ja tähän asti komissio on vakuuttanut siirtymän takarajan pitävän. Eli tämä esitys tuli yllätyksenä, Tolvanen sanoi.

Komissio perustelee esitystään sillä, että kaikki euroalueen yritykset eivät ole varautuneet riittävän hyvin muutokseen. Komissio ei kuitenkaan puutu asetuksen alkuperäiseen takarajaan.

Komission esitys on kuitenkin hyväksyttävä Euroopan parlamentissa. Esityksen käsittelyn ajankohta ei ole Tolvasen tiedossa.

– Se voi mennä myös yli tämän alkuperäisen asetuksen, jonka takaraja on 31. tammikuuta 2014, Tolvanen arvelee.

Jos esitys menee läpi, teoriassa pankkien olisi mahdollista vastaanottaa suoraveloituksia elokuun alkuun saakka. Pankit tekevät päätöksensä asiasta ensi viikolla.

Tolvanen kuitenkin epäilee, että suoraveloitusten loppumisen aikataulua muutetaan.

– Näin ei välttämättä tapahdu. Esitys tulee kolme viikkoa ennen suoraveloitusten päättymisaikataulun takarajaa. Suomessa kaikki käytännön järjestelyt on jo tehty, kuten järjestelmämuutokset, suoraveloitussopimukset irtisanottu ja laskuttaja- ja maksaja-asiakkaita informoitu muutoksesta, Tolvanen luettelee.

Tolvasen mukaan aikataulujen uusi muutos aiheuttaisi todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä.

Suomessa kaikki tilisiirrot, palkat mukaan lukien, on välitetty SEPA-tilisiirtoina jo marraskuusta 2011 alkaen. Myös kotimaisia suoraveloituksia koskeva muutos on loppusuoralla.